Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Tajemný Orient

Aktuální číslo

Krátce...

Krátce...

  • Kabinet pro klasická studia Filosofického ústavu AV ČR pořádá spolu s dalšími ústavy a institucemi ve dnech 1.—4. července tradiční Letní školu klasických studií. Jejím tématem je tentokrát antická naučná literatura a její recepce. Účastníci se mimo jiné seznámí s užitečnou elektronickou databází Litterae ante portas a shlédnou latinské představení spolku O červené Karkulce. Již XVII. ročník Letní školy proběhne v budově Ústavu pro českou literaturu AV ČR a aktuální informace o chystané akci, včetně přihlášky a programu, zájemci naleznou na www.ics.cas.cz/ letni_skola.php. (kep)

  • Velké Meziříčí připravilo na dny 5.—7. června 2009 třetí ročník Evropského filosofického festivalu (EFF). Hlavním cílem festivalu je navrátit filosofii na místa svého vzniku, tedy na veřejná prostranství. Festival má přispět nejen k propagaci filosofie, ale zvláště podpořit zájem o literaturu a kulturu především u mladých lidí. Český festival vychází z tradičního evropského festivalu filosofie v Modeně, s nímž i úzce spolupracuje. Ústředním tématem letošního meziříčského festivalu je problém harmonie a chaosu. Hlavním partnerem a garantem odborných sekcí EFF jsou opět Filosofický ústav AV ČR v Praze a Filosofická fakulta Masarykovy univerzity v Brně. Kontakt: Milan Dufek, e-mail: reditel@jupiterclub.cz. (red)

  • Již podruhé hostila Malá Skála u Turnova seminář Ústavu pro soudobé dějiny AV R — Oddělení pro dějiny 2. světové války, okupace a odboje, a to ve dnech 14.—15. května 2009. Tentokrát se hlavní téma diskuse "rozložilo" mezi osmičková a devítková výročí — hovořilo se totiž o "Neznámé" druhé republice, která byla nahlížena v těchto okruzích: Druhá republika jako systémový zvrat; "Pohled zpoza nových hranic" — Druhá republika v mezinárodněpolitických souvislostech; Druhý život druhé republiky; Armáda mezi Mnichovem a 15. březnem a Zánik druhé republiky. Stranou nezůstalo ani hodnocení současného historiografického bádání a metodologie přístupu k tématu. Na prvním zdejším semináři byl vzpomenut osud generála Aloise Lišky, letos Čestmíra Šikoly (příslušníka druhého i třetího odboje), který rovněž pocházel z tohoto kraje. (ivc)

  • Netradiční fotografickou publikaci bez uměleckých ambicí v knize zastoupených fotografů letos vydal Ústav pro studium totalitních režimů. Kniha Praha objektivem tajné policie na několika stovkách snímků dokládá voyerskou posedlost tehdejší StB. Pečlivě zdokumentované fotografie nabízejí krom známých tváří sledovaných (Kundera, Šiklová, Dejmal, Mádr, Tomášek ad.) i neobvyklý pohled na nezkreslenou realitu Československa sedmdesátých a osmdesátých let 20. století. (eb)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz