Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Slezské mezníky a křižovatky

Aktuální číslo

Krátce...

Krátce...

  • XVIII. ročník konference "Dialog uprostřed Evropy". V brněnském Besedním domě uspořádala ve dnech 3.—5. dubna 2009 Společnost Bernarda Bolzana ve spolupráci s Ackermann-Gemeinde již XVIII. ročník mezinárodní konference Dialog uprostřed Evropy, jejíž letošní téma znělo Hranice demokracie uprostřed Evropy. Pozvání organizátorů přijala jako každoročně řada významných politiků, vědců, žurnalistů a duchovních z několika středoevropských zemí. Nad konferencí se vznášel stín negativních událostí, počínaje globální finanční krizí a konče rozkolísanou českou politickou scénou. K celkovému ponurému vyznění dopomohla i zdrcující hodnocení české společnosti v příspěvcích Jiřího Dienstbiera, Pavla Rychetského a publicisty Martina Šimečky. Nicméně, jak prohlásil sasko-anhaltský politik Reinhard Höppner, demokracie se sice nachází v krizi, ovšem to pro ni neznamená jen nebezpečí, nýbrž i šanci. A tuto šanci spatřovali řečníci jak v Lisabonské smlouvě a silné Evropě, tak obecně v humanismu, morálce či sebereflexi. V jednom však byla většina zajedno: s demokracií je třeba něco učinit, protože nastoupená cesta není správná. (mk)

  • Nakladatelství Libri vydalo monografii o amatérském fotografovi a vysokoškolském profesoru chemie Karlu Kruisovi (1851—1917). Kniha je to vskutku objevná, neboť Kruisovy fotografie znali za jeho života jen jeho nejbližšší přátelé. Přitom Kruis fotografoval velmi dobře a vedle krajin se zaměřoval i na fotografii portrétní. V knize tak najdeme unikátní snímky Antonína Rezka, Františka Ženíška či Aloise Jiráska. Autorovi Miroslavu Kotěšovcovi se podařilo do sličně upravené publikace zařadit celkem 170 reprodukcí Kruisových prací. (eb)

  • Osvětový spolek Jakuba Hrona věnoval svůj 23. Orlí ples především památce nedávno zesnulého "hronologa" největšího — Vladimíra Boreckého, ale také oslavě "plnoletosti" spolku — před 18 lety byl spolek zapsán do registru MV ČR. Na "oslavu" bylo odehráno pásmo kramářských písní Poslyšte písničku hezkou. (ivc)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz