Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Slezské mezníky a křižovatky

Aktuální číslo

knihy (recenze)

Katrin HIMMLEROVÁ: Bratři Himmlerové

Historie jedné německé rodiny
Barbora POTŮČKOVÁ

Nakladatelství Academia představilo jako pátý svazek své edice Stíny knihu německé historičky Katrin Himmlerové. Příjmení autorky není výsledkem náhodné shody jmen — autorka je praneteří Heinricha Himmlera, "architekta konečného řešení", a její kniha představuje mimořádně zajímavý výsledek kombinace vědeckého přístupu a metodiky se zkoumáním historie vlastní rodiny, a především vyrovnávání se s ní.

...

Přeložil Petr Dvořáček, Academia, Praha 2008, 296 s., 295 Kč

‣Více

Marie RYANTOVÁ — Petr VOREL (eds.): Čeští králové

Jan VLK

Z nepřeberného množství přehledové literatury sledující příběhy českých nebo i evropských panovníků vystupuje dílo nazvané Čeští králové. Svým zaměřením, rozsahem i grafickou úpravou také dominovalo předvánočnímu knižnímu trhu. Vznikalo původně mezi lety 2003 a 2006 formou 26 vědecko-populárních přednášek, cyklu pořádaného Sdružením historiků ČR v Národním muzeu v Praze a knižní podobu získalo v nakladatelství Paseka. Obsahuje studie významných českých historiků nebo archeologů, specialistů věnujících se dlouhodobě konkrétním osobnostem a ...

‣Více

Jan ŠTEMBERK: Automobilista v zajetí reality

Vývoj pravidel silničního provozu v českých zemích v první polovině 20. století
Zdeněk VÁCHA

Nová publikace historika Jana Štemberka by měla rozhodně stát za povšimnutí všem čtenářům, zajímajícím se o fenomén motorismu. Problematikou vývoje českého dopravního práva se totiž v rozsahu, jež nabízí Štemberk, ještě nikdo nezabýval.

Autor sledoval vývoj přístupu státu vůči automobilismu — jeho cíle (příjmy státního rozpočtu, podpora domácího průmyslu, zajištění bezpečnosti jezdců i chodců) a jeho limity zahraniční (recepce mezinárodních norem) i domácí (vůle ke změnám předpisů v závislosti na měnícím ...

‣Více

Věra NĚMEČKOVÁ: Naše měna a peníze v zajetí politiky 1938—1947

O československé měnové reformě 1945
Jan KLÍMA

Měnové reformy jsou vždy současně politickým i finančním zvratem, který zajímá nejširší veřejnost už proto, že se jako jedno z mála státnických rozhodnutí dotýkají opravdu každého. Z četných měnových změn, které doprovázejí stejně četné proměny států, v nichž ve 20. století žili Češi, byla dosud pozornost věnována spíše Rašínově přechodu na československou měnu po převratu roku 1918 a komunistické ožebračující měnové reformě z roku 1953.

...

Libri, Praha 2008, 184 s ...

‣Více

Tomáš SEDLÁČEK — Jiří PLACHÝ: Vydržet!

Paměti generála Tomáše Sedláčka
Zdenko Maršálek

Počátkem ledna 1918 se ve Vídni, kde tehdy sloužil jeho otec rakouský důstojník, narodil Tomáš Sedláček, jenž se letos dožil již jedenadevadesátých narozenin. Pro člověka, který je o více než tři čtvrtě roku starší než dějiny naší samostatné republiky, tak bylo "jeho" 20. století (přes učenou argumentaci historiků) velice dlouhé.

...

Ministerstvo obrany — Agentura vojenských informací a služeb, Praha 2008, 192 s., neprodejné

‣Více

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz