Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Slezské mezníky a křižovatky

Aktuální číslo

ďas doporučuje k tématu Slezské mezníky a křižovatky

ďas doporučuje k tématu Slezské mezníky a křižovatky

  • Mateusz Kapustka — Jan Klípa — Andrej Kozieł — Piotr Oszczanowski — Vít Vlnas (eds.), Slezsko — perla v České koruně. Historie, kultura, umění, Národní galerie v Praze, Praha 2007, 402 s., 550 Kč

Sborník z vědecké konference s účastí českých, polských a německých odborníků mapuje celkem neznámou českou fázi kulturního ovlivnění území. „Ačkoli bylo Slezsko po více než čtyři století integrální součástí České koruny, povědomí o tomto svazku je v současnosti nepatrné. Pro dnešní Čechy je Slezsko zemí, která byla z převážné části nenávratně ztracena již ve druhé polovině 18. století a dnes je jim cizí... "Česká" minulost této země je stále víceméně neznámá a zůstává ve stínu.“ (z předmluvy ke knize)

  • Martin Čapský, Vévoda Přemek Opavský (1366—1433). Ve službách posledních Lucemburků, Matice moravská — Slezská univerzita, Opava 2006, 368 s., 290 Kč

Biografie opavského vévody Přemka, posledního z významných knížat této vedlejší přemyslovské větve. „Autor se ve svých úvahách často pohybuje na poli dějin hospodářských, sociálních a kulturních, a nutno poznamenat, že tak činí s notnou bravurou a elegancí... Čapský propojil svůj výklad s politickými dějinami, jimž předřadil zasvěcené úvahy nad dobovým i kritickým dějepisectvím s předem tušeným výsledkem, totiž že opavští Přemyslovci nikdy nepatřili k lákavým, a tedy velkým tématům české historiografie.“ (z recenze Martina Wihody)

  • Karel Müller — Rudolf Žáček a kol., Opava. Historie, kultura, lidé, NLN, Praha 2008, 616 s., 549 Kč

„Většina obyvatel našeho státu nebude mít určitě problémy se situováním Opavy na severovýchodní hranici republiky, do nížiny mezi horskými masivy Jeseníků a Beskyd. Již hůře to ovšem dopadne s podrobnějšími znalostmi o městě, a zvláště s jeho správným územním zařazením, s nímž mají dodnes potíže i renomovaní publicisté a světaznalí politici. Pro ty méně znalé je to jen větší okresní město na severu Moravy a pouze pro ty informovanější historické centrum českého Slezska. Jako by toto nedostatečně vyvinuté povědomí o významu Opavy v dějinách českého státu odráželo složité peripetie jejího vývoje, v němž mnohdy projevované vysoké ambice města narážely na tvrdou realitu.“ (z úvodu Karla Müllera)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz