Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Slezské mezníky a křižovatky

Aktuální číslo

Čítárna novin a časopisů

Čítárna novin a časopisů

  • „Nikomu nesloužit“ — pod tímto názvem vyšel v Respektu (16/2009) první díl "seriálu" Česká inteligence, jehož autorem je Pavel Kosatík. Nápad přinášet „portréty lidí, kteří svým myšlením (ať už pozitivně nebo negativně) ovlivnili českou společnost 20. století, vzešel,“ jak naznačil Erik Tabery, „z debaty o tom, proč je v Česku tak málo intelektuálů, kteří by se pouštěli do veřejné debaty, a proč raději zůstávají ve svých kancelářích.“ Prvním intelektuálem, který se ocitl pod Kosatíkovým drobnohledem, byl Jaroslav Goll, a v dalším čísle Respektu (17/2009) Otakar Hostinský. (ivc)

  • Prakticky současně s udělováním letošních literárních cen Magnesia Litera pokračuje na stránkách časopisu Host (4/2009, s. 25—27) debata o významu a charakteru českých literárních ocenění. Na článek Miroslava Balaštíka, o němž jsme informovali v letošním třetím čísle našeho časopisu, polemicky zareagoval Marek Vajchr. Ve sporu o podobu, užitečnost a mediální prezentaci literárních cen obhajuje Vajchr současný stav a vytýká svému partnerovi v diskusi snahu o vyzdvihování mainstreamové literatury. Balaštík naopak v odpovědi opakovaně zdůrazňuje neschopnost ceny Magnesia Litera oslovit většinového čtenáře. (jde)

  • Přes lupu se na svět i na čtenáře Respektu (14/2009) zadívala Bohumila Grögerová, spisovatelka a překladatelka, která za svou poslední básnickou sbírku Rukopis získala nejvyšší cenu Magnesia Litera a za celoživotní dílo také cenu PEN klubu Vlastní cestou. „...Nechávám si předčítat knihy o vesmíru, zajímá mě takzvaná teorie všeho. Nevěřím, že věda je na jedné straně a umění na druhé, ve vědě je mnoho poezie...“ (ivc)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz