Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Charles Darwin

Aktuální číslo

ďas doporučuje k tématu Charles Darwin

ďas doporučuje k tématu Charles Darwin

  • Charles Darwin, O původu člověka, přeložili Josef Wolf a Zora Wolfová, Academia, Praha 2006, 360 s., 350 Kč

Jedná se o revidované vydání překladu Darwinova klíčového díla, ve kterém autor poprvé naplno vyslovuje myšlenku, že člověk pochází z opice, a Bůh ho tedy nestvořil v jeho současné podobě. Tehdy se psal rok 1871, a není proto divu, že dílo zvedlo velkou vlnu nevole. Za svou teorií si ale autor přesto pevně stál a podložil ji četnými důkazy. Tato kniha si určitě zaslouží nové revidované vydání, nyní rozšířené o Huxleyho esej o rozdílech mezi mozkem člověka a lidoopa a o Darwinovy poznámky, které v původním překladu chyběly.

  • Karel Stibral, Darwin a estetika. Ke kontextu estetických názorů Charlese Darwina, Pavel Mervart, Praha 2006, 173 s., 200 Kč

Darwinovy názory na přítomnost vkusu či smyslu pro krásu u zvířat odmítli jak biologové, tak humanitní vědci. Jeho teze však dodnes vzbuzují zájem biologů i estetiků. Publikace se pokouší především analyzovat myšlení samotného Darwina a rekonstruovat jakousi jeho komplexní "estetiku". Její kořeny autor publikace spatřuje zejména v britské estetice 18. století, doplněné vlivy romantismu a soudobých pokusů interpretovat estetické vnímání fyziologicky. Svazek uzavírá kratší kapitola o vztahu českých estetiků k osobě Darwina.

  • Jaroslav Flegr, Zamrzlá evoluce aneb Je to jinak, pane Darwin, Academia, Praha 2006, 328 s., 350 Kč

Většina studentů přicházejících studovat biologii na vysokou školu se domnívá, že evoluční biologie je v podstatě uzavřená kapitola vědy. Ale co když je všechno úplně jinak? Co když právě evoluční biologie v sedmdesátých a osmdesátých letech uplynulého století prodělala zcela zásadní revoluci, po níž by se vlastně měly od základu přepsat veškeré učebnice tohoto oboru? Nemohla by stávající model nahradit například teorie takzvané zamrzlé evoluce? Kniha přináší odpověď na tyto i řadu dalších otázek, jakož i otevřený a někdy poněkud svérázný pohled do zákulisí dnešní vědy.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz