Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Piráti a bukanýři

Aktuální číslo

SUDETY VE FILMU

SUDETY VE FILMU

Filmový projekt SUDETY VE FILMU nabízí divákům jedinečnou příležitost zhlédnout sérii pečlivě vybraných filmů, ve kterých se česká kinematografie po roce 1945 věnovala tématu Sudet, vysídlení Němců, ale i osidlování Sudet po odsunu či tématu Němců bojujících po Mnichovu na straně Československa.

V rámci projektu diváci uvidí filmy Uloupená hranice (režie Jiří Weiss, ČSR, 1947), Ves v pohraničí (režie Jiří Krejčík, ČSR, 1948), Nástup (režie Otakar Vávra, ČSR, 1952), Praha nultá hodina (režie Milan Makovec, ČSSR/NDR, 1962), Výstřely v Mariánských lázních (režie Ivo Toman, ČSSR/NDR, 1973), Cukrová bouda (režie Karel Kachyňa, ČSSR, 1980) nebo Zánik samoty Berghof (režie Jiří Svoboda, ČSR, 1983). Cyklus tedy nabízí filmový pohled na Sudety prizmatem měnících se ideologií i uměleckých kvalit. Každý film bude uveden úvodní přednáškou, kterou zajistí přední čeští i němečtí historici společně s filmovými historiky.

Projekt vzniká ve spolupráci Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR a Národního filmového archivu. Projekce filmů se uskuteční ve dnech 27. 5.—17. 6. 2008 v sále NFA, Bartolomějská 11, Praha 1. Více informací naleznete na www.zapomenutihrdinove.cz nebo na www.usd.cas.cz.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz