Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Piráti a bukanýři

Aktuální číslo

Psalo se v DaS před 45 lety

Psalo se v DaS před 45 lety

Antitabák
Richard KHEL

"Kuřáci kupčící se svým zdravím, vezměte si příklad z anglického důstojníka, který po přečtení mé brožurky odhodil tabatěrku a zvolal: Tabáku, nebudu dále tvým otrokem a obětí!"

Těmito slovy končí francouzský spisovatel a podnikatel P. Clament-Zuntz svůj ostrý protitabákový pamflet Plus de tabac!, který vydal roku 1831 v Paříži a adresoval všemu lidu Evropy. Jeden z výtisků, podepsaný dokonce autorem, byl nedávno objeven v zámecké knihovně v Lipníku nad Bečvou.

... "Neničte si zdraví touto jedovatou rostlinou, kouření je velmi ošklivý zvyk, unavuje mozek a zbavuje žaludek šťáv nutných k trávení. Dělníci, nevěnujte dále svůj čas výrobě žírového prášku. Otcové, pohleďte na své zsinalé děti s kouskem černého chleba v rukou a řekněte, není-li lépe se starat o ně, než dělit se o pracný výdělek s tabákovou režií! Kuřáci i šňupající všech tříd, zamyslete se nad kouřením a přestaňte s tím!"

Cl. Zuntz doporučuje pak vyrábění zdravotního, veřejnému zdraví neškodného kuřiva, tzv. antitabáku s nejrůznějšími aromatickými příchutěmi. Vydává proto časopis, kde propaguje svou myšlenku...

Dějiny a současnost č. 5/1963, s. 21

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz