Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Piráti a bukanýři

Aktuální číslo

ďas doporučuje k tématu Piráti a bukanýři

ďas doporučuje k tématu Piráti a bukanýři

  • Joel Baer, Piráti, přeložila Štěpánka Svobodová, Dobrovský, Praha 2008, 280 s., 279 Kč

Joel Baer působí jako profesor angličtiny na Macalester College v Minnesotě. Zabývá se rozsáhlým výzkumem v oblasti historie pirátství. Jako poradce pro historii se podílel na projektu Ghost Pirate, pořadu o životě nechvalně proslulého britského piráta Henryho Everyho, který byl odvysílán na televizním kanále National Geographic Channel. Kniha vypráví o slavných dobách očima sedmi britských námořních lupičů, podrobně líčí jejich život, zločiny i kořist a také to, jak Admiralita prosazovala v Parlamentu zákony, které slavné piráty nakonec přemohly.

  • John Steinbeck, Pohár zlata, přeložili Taťána a Emanuel Tilschovi, Baronet, Praha 1997, 208 s.

Prvotina nositele Nobelovy ceny za literaturu Johna Steinbecka vypráví dramatické osudy sira Henryho Morgana, proslulého anglického korzára, žijícího v letech 1635—1688. Plachý chlapec, pocházející z nebohatého rodu Morganů, se rozhodne jít za svým snem — vydat se na moře a odplout do Západní Indie. Kapitán lodi, na níž Henry vyplouvá, ho prodá plantážníkovi na Barbadosu. Posléze ale Morgan břehů Západní Indie dosáhne a nastoupí oslnivou dráhu korzára a piráta. V roce 1672 jej anglický panovník jmenuje guvernérem Jamajky.

  • Thomas Röhner, Piráti! Lodní deník navigátora Francise Basila Willcoxe, přeložil Rudolf Rada, Knižní klub, Praha 2007, 32 s., 499 Kč

Lodní a osobní deník Francise Basila Willcoxe nás uvádí do "zlatého věku pirátů". Willcox, kapitán obchodní lodi, se dostal do pirátského zajetí, sám se stal pirátem, proplul všemi oceány a obeplul celý svět. Nakonec se jeho stopa doslova ztrácí v mlhách u pobřeží východní Ameriky. Nezbylo po něm nic než mýty a — tato kniha s množstvím věcných informací, historických vyobrazení i nalezených předmětů.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz