Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: První republika: Útočiště pro uprchlíky?

Aktuální číslo

méně výstav, více umění...

méně výstav, více umění...

  • Ukaž, co umíš

Kdo by si rád nehrál... Výstava, kterou původně vytvořilo Regionální muzeum v Jičíně pod záštitou českého výboru UNICEF, se přesunula do Vysokého Mýta. Exponáty nejsou obyčejnými hračkami či stavebnicemi, ale i objekty, které mohou inspirovat k mnoha přístupům — od pouhého prohlížení přes hraní až k výrobě vlastního artefaktu. Proto je ve výstavní prostoře připravená dílna, kde si každý může vyrobit, inspirován výstavou, vlastní předmět. Regionální muzeum Vysoké Mýto, do 2. 3. 2008, www.muzeum.myto.cz.

  • Pruhovaná krása

Když se řekne kanafas, většině z nás vytane na mysli proužkovaná nebo kostkovaná tkanina, která se používala hlavně v období na přelomu 19. a 20. století na povlaky polštářů a peřin. Její tradice je však mnohem starší a prošla různými peripetiemi materiálovými, vzorovými i funkčními. Jak vypadalo vzorování látek kanafasového charakteru od 14. do 17. století, lze usoudit z různých dokladů. Kanafasy byly užívány jako ubrusy, závěsy, ručníky, povlaky polštářů, ale i v odívání. Název kanafas má spojitost s latinským Cannabis sativa, konopí seté. Výstava je dovedena až po současnou tvorbu Evy Jandíkové. Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy, do 30. 3. 2008, www.muzeum-roztoky.cz.

  • Svět moří a oceánů

V České Lípě bude otevřena zcela nová exotická expozice, která chce návštěvníkům přiblížit život pod mořskou hladinou. Vystaveno bude více než šest set exponátů, mezi nimi např. zéva obrovská, Venušin vějíř, krab palmový nebo Tritonka římská. Součástí expozice bude i řada informací o hospodářském využití exponátů — platidla, upomínkové předměty, barviva atd. —, o jedovatosti, mořské zoogeografii, o největších hloubkách, zálivech, průplavech, přílivu, ostrovech, poloostrovech a o systému živočichů. Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, od 12. 3. 2008, www.muzeumcl.cz.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz