Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Kronikář Kosmas

Aktuální číslo

Krátce...

Krátce...

  • Zrovna před rokem se kolega Tomáš Zahradníček ve svém fejetonu tak trochu smál, že Monika Hoření mluví v Haló novinách jako zaseknutý gramofon, rozuměj troglodyt předlistopadové éry. Troglodyt teď promluvil jako tiskový mluvčí KSČM, takže trochu z vyššího pověření. A pravil, že agenti-chodci přicházeli v 50. letech do republiky „s pověřením vraždit a ničit společenský majetek“. Tudíž si zasloužili pověsit, byť nic neprovedli. "Dobová měřítka" byla totiž jiná, víte. A navíc, postavili se „proti systému, který zcela legitimně zvítězil a na počátku 50. let byl podporován převážnou většinou obyvatel Československé republiky“. Dovedete si představit, že v květnu 1964 by někdo v západním Německu prohlásil, že lidé podporující odboj proti nacismu (řekněme v předválečném období) se postavili proti systému, který legitimně zvítězil, takže byli po dopadení potrestáni právem? A Hitlera podporovala pěkná řádka lidí. Přechází mě smích a mám lidský i profesní pocit bezmoci. (jac)

  • V přednáškovém sále Národního muzea v Praze se bude 17. prosince 2008 konat konference s názvem Karlštejn a jeho význam v dějinách a kultuře. Setkání odborníků z řad památkářů, historiků a historiků umění je organizováno Národním památkový ústavem a Českým národním komitétem ICOMOS. (dv)

  • Dne 11. 1. 1158 byl v Řezně korunován Vladislav II. českým králem. V Královské kanonii premonstrátů na Strahově proto proběhne 2.—3. prosince vědecká konference 850. výročí korunovace knížete Vladislava II. českým králem a 4. prosince začíná stejnojmenná výstava. (ivc)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz