Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Zkušenost Pražského jara

Aktuální číslo

méně výstav, více umění...

méně výstav, více umění...

  • Josef Lada (1887—1957)

Velká retrospektivní výstava děl malíře J. Lady představuje reprezentativní výběr ze všech žánrů jeho tvorby a připomíná dvojí výročí: 120 let od Ladova narození a 50 let od jeho úmrtí. Hastrmany, ponocné a koledníky, kocoura Mikeše a Kmotru lišku i další protagonisty Ladova světa doplňuje několik zajímavých exponátů, které nebyly dosud vystaveny. Mezi reprezentanty českého modernismu stěží najdeme malíře, jehož dílo by se setkalo s tak spontánní a širokou odezvou publika. Výraznost Ladovy originální výtvarné řeči je stejně výjimečná jako životnost jeho uměleckého odkazu. Lada není mrtvým klasikem, ale samozřejmou součástí našeho kulturního povědomí.

Obecní dům v Praze, do 3. 2. 2008, www.obecni dum.cz.

  • Kořeny vúdú

Naše představy o vúdú jsou dnes vlivem románů a filmových hororů spojeny především s oživlými mrtvolami, černou magií, krvavými rituály a propíchanými panenkami. Tato temná stránka vúdú ale rozhodně není jeho hlavní náplní. Za kultem vúdú se skrývá snaha lidí naklonit si neviditelné nadpřirozené síly a s jejich pomocí léčit nemoci, řešit problémy a plnit svá přání. Výstava ukazuje, že opravdové vúdú je velmi komplexní forma víry a samo o sobě tvoří druh náboženství.

Měnínská brána v Brně, do 29. 6. 2008, www.spil berk.cz.

  • Hrabě Jan Buquoy

Výstava s podtitulem Sociální reformátor doby osvícenství byla připravena u příležitosti 220. výročí reformy chudinského zřízení v habsburské monarchii podle novohradského vzoru a poprvé instalována v servitském klášteře v Nových Hradech v jubilejním roce 2004. Vykresluje dosud méně známé okolnosti zavádění chudinské a školské reformy, v širších souvislostech vypodobňuje osobnost hraběte Buquoye a význam jeho reforem pro celé habsburské soustátí za Josefa II.

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, do 13. 1. 2008, www.muzeumcb.cz.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz