Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Zkušenost Pražského jara

Aktuální číslo

ďasův knižní kapsář

ďasův knižní kapsář

  • V nakladatelství P3K (Praha 2007) vyšla kniha Romana Cílka Holocaust — zřetězení zla s podtitulem Tři osudy a jeden proces: pohled do zákulisí nacistického vyhlazovacího programu. Autor, spisovatel literatury faktu, přibližuje průběh procesu, který se zabýval "konečným řešením židovské otázky". V červenci roku 1964 byl v Mnichově zatčen bývalý německý důstojník Karl Wolff — kdysi šéf osobního štábu H. Himmlera. Po Adolfu Eichmanovi tak stanula před soudem další mimořádně významná postava nacistické hierarchie, která dostala možnost obhajovat legitimitu svých činů a zpovídat se z účasti na holokaustu. Je více než symptomatické, že se Wolff ihned na začátku prohlásil za nevinnou oběť soudního procesu. V kontrastu k Wolff ově bohorovnosti a "nevinnosti" je kniha proložena třemi vyprávěními obětí tohoto šílenství, Richarda Glazara, Františka Krause a Emy Šternové. (lic)

  • A aby těch věčných připomínek temných stránek minulosti nebylo dost, vyšla v nakladatelství Torst (Praha 2007) kniha Petra Placáka Fízl. Svým nezaměnitelným slohem přibližuje Placák osmdesátá léta minulého století — vychází při tom ze záznamů, které na něj tehdy vedla StB, ačkoli poslední svazek se nezachoval, protože byl v prosinci 1989 skartován. Hovoří o době, kdy „Husák byl pro nás vrchní místní démon a zároveň jsme věděli, že nad ním stojí sám kníže pekel, lucifer Brežněv, jehož zčernalá duše prosákla na povrch a znetvořila jeho zevnějšek“. Je dobře, že se autor neomezuje jen na líčení svého nejrůznějšími peripetiemi nabitého života, ale že se také nezdržuje charakteristických komentářů a poznámek. Z nich často jakoby mimoděk vyplyne mnohé, co nás na této době zajímá. (lic)

  • Konec února roku 1944. Helsinky zažívají poslední, devětatřicáté bombardování sovětskými letouny za tzv. pokračovací války. Důsledky tohoto náletu byly oproti ztrátám kupříkladu v Londýně či Drážďanech nepoměrně menší, přesto si tři vlny leteckých útoků na finské hlavní město (6./7., 16./17. a 26./27. 2. 1944) vyžádaly život 146 osob. A právě možný příběh dvou z nich stojí jako pilíř příběhu Asko Sahlberga v novele Styk (přeložil Vladimír Piskoř, Havran, Praha 2007). „Válka učinila z lidí více či méně nemocné osoby, všichni žijí ve stavu neustálého nervového vypětí, nikdo není sám sebou.“ Stejně by se dalo charakterizovat rozpoložení i dvou hlavních postav příběhu — Valmy a Alexe. Svede je dohromady náhoda či zoufalství? Dá jim autor možnost se ze svého osudu vyvléct? Krajnost situace ilustrují drobné průhledy do všech možných sfér tehdejší finské společnosti: spolupráce s Němci, pitoresknost a krutost černého trhu, alkoholismus, pokoutní prostituce, bláhoví komunisté hledící s důvěrou za sovětské hranice... A právě styk jako způsob "komunikace" se stává poslední nadějí v mezní situaci, jejíž zvukovou clonu vytváří dunění bombardérů. (ivc)

  • Literární akademie, která od roku 2006 převzala vydávání Spisů Josefa Škvoreckého (dříve Odeon a Ivo Železný), uvedla na předvánoční trh svazek nazvaný Psaní, jazz a bláto v pásech. Dopisy Josefa Škvoreckého a Lubomíra Dorůžky z doby kultů (1950—1960) (ed. Michal Přibáň, Praha 2007). Korespondence mezi dvěma celoživotními přáteli je bohužel torzovitá a z větší části jednosměrná. Nabízí tedy čtenáři možnost nahlédnout především do Škvoreckého intimního světa. Kniha časově postihuje jeho vynucené pedagogické působení, deprimující vojenskou službu i následnou práci redaktora v SNKLHU (pozdější nakladatelství Odeon). Zvláště dopisy z prvních dvou období reflektují tvůrčí ambice i pochyby, frustraci ze zaměstnání i z vojny a problematický citový život mladého autora. Tématem prostupujícím texty obou pisatelů pak zůstává jazzová hudba a snaha o její šíření navzdory nekulturní době. (jde)

  • Po románech Opšlstisova nadace (Petrov 2002) a Černý domeček (Petrov 2004) vydal Stanislav Komárek koncem roku 2007 román třetí. Jmenuje se Mandaríni (Host, Brno 2007) a tvoří jakýsi závěrečný díl k předchozím dvěma románům. Hlavním hrdinou je autorovo alter ego, vysokoškolský pedagog a sinolog Jindřich Krottenbacher, který prožívá nejen převratný "revoluční" rok 1989, ale zejména porevoluční období plné "budovatelského" nadšení. Jak je už u Komárkových románů zvykem, težko lze definovat, zda máme před sebou román s esejistickými prvky, či esej s románovými vsuvkami. Sám autor k tomu dodává, že jde vlastně jen o „nastavení interpretačního rastru podobně, jako tutéž substaci můžeme chápat jako šťávu s množstvím ovoce, či neobvykle řidký kompot“. Ať už je to jakkoliv, Komárkův román-esej je opět výborný, plný zajímavých postřehů, originálních charakteristik a mystifikací. Co měl podle Komárka společného Karel May a Babička Boženy Němcové, nebudeme ale na tomto místě raději prozrazovat. (pt)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz