Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Zkušenost Pražského jara

Aktuální číslo

ďas doporučuje k tématu Zkušenost Pražského jara 1968

ďas doporučuje k tématu Zkušenost Pražského jara 1968

  • Jiří Fidler, 21. 8. 1968. Okupace Československa. Bratrská agrese, Havran, Praha 2003, 200 s., 192 Kč

Okupace ČSSR armádami Varšavské smlouvy patří k událostem, které jsou dosud v čerstvé paměti mnoha obyvatel nynější České republiky. Vojenský historik Jiří Fidler k této látce přistupuje jinak než většina publikací o tzv. Pražském jaru 1968 a jeho důsledcích. Všímá si především vojenské stránky celé operace, objasňuje ji z hlediska dlouhodobých strategických cílů sovětského bloku a nechává stranou její emocionální hodnocení. Jeho kniha vysvětluje pozadí okupace, která ovlivnila život několika generací, o níž je ale po této stránce obecně známo velice málo.

  • Milan Otáhal, Studenti a komunistická moc v českých zemích 1968—1989, Dokořán, Praha 2003, 232 s., 249 Kč

Česká historiografie, zabývající se obdobím normalizace, věnovala jen malou pozornost společnosti a úloze jednotlivých vrstev při pádu komunismu. Klíčovou roli sehrálo i studentské hnutí, bez jehož analýzy nelze pád komunismu vysvětlit. Cílem práce je rekonstruovat vývoj studentského hnutí v letech 1969—1989 a zodpovědět otázku, zda a v jaké míře se studenti podíleli na pádu normalizačního režimu. Opírá se při tom o původní materiály StB či orgánů KSČ, o životopisná vyprávění a o studentské časopisy.

  • Jan Pauer, Praha 1968. Vpád Varšavské smlouvy. Pozadí, plánování, provedení, přeložili Milada Kouřimská a Milan Kouřimský, Argo, Praha 2004, 360 s., 359 Kč

Autor rekonstruuje průběh událostí, které vedly k invazi vojsk států Varšavské smlouvy do Československa a k první etapě nástupu normalizace. Na základě své spolupráce s bývalou československou vládní historickou komisí pro přezkoumání událostí roku 1968 v Československu měl k dispozici nejen materiály pocházející z archivů bývalé ČSSR, ale mohl také jako jeden z prvních pracovat i s dokumenty z archivů bývalého Sovětského svazu, Bulharska, bývalé NDR a Polska.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz