Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Počátky studené války

Aktuální číslo

méně výstav, více umění...

méně výstav, více umění...

  • Věčné léto v římské vile

Inspirujícím momentem nové expozice byl vlastní příběh unikátní stavby trojského zámku (je totiž ozvěnou honosných římských předměstských vil, které na své dlouhé kavalírské cestě viděl jeho stavebník, Václav Vojtěch hrabě ze Šternberka). V koncepci výstavy tedy nešlo o vkládání dalších významově uzavřených komponent do "zámecké schránky", jedná se o návrat k vile samotné, jejíž půvab, duch i grácie tak jsou zdůrazněny a "zviditelněny". Jednotlivé výstavní celky (Architektura a výzdoba zámku Troja, Čínské komnaty zámku Troja, Ze šlechtických rezidencí, Obrazárna Galerie hlavního města Prahy) jsou uzpůsobeny specifičnosti zámeckých interiérů. Zámek v Troji, www.ghmp.cz/ c_troja.php, nová stálá expozice.

  • Moudrost, síla, krása

Svobodní zednáři, rozekruciáni a ilumináti v našich zemích je podtitul výstavy knih ze zámeckých knihoven, spojených s tematikou tajných iluminátů a svobodných zednářů, s nimiž dle dobových pramenů udržovala přátelské kontakty i nejvýznamnější majitelka zámku Kunín hraběnka Marie Walburga z Waldburg-Zeilu a kteří stáli při zrodu jejího slavného filantropina. Výstava se koná ve spolupráci s oddělením zámeckých knihoven Národního muzea v Praze. Zámek v Kuníně, www.muzeum.novy- jicin.cz, do 26. 8. 2007.

  • Jiří Kroha

Pohnuté události první světové války, vznik Sovětského svazu i utrpení, které lidstvu přinesla druhá světová válka, poznamenaly nejen moderní československé dějiny první poloviny 20. století. Na jejich pozadí se utvářelo dílo Jiřího Krohy (1893—1974), jednoho z předních představitelů české meziválečné avantgardy, levicového architekta, všestranného umělce (malíř, designér) a teoretika, který věřil v utopickou ideu, že moderní architektura se může vyvíjet pouze v socialistické společnosti, a po druhé světové válce věnoval své tvůrčí síly službám komunistickému státu. Muzeum města Brna — Špilberk, www.spilberk.cz, do 19. 8. 2007.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz