Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Počátky studené války

Aktuální číslo

Götz ALY: Konečné řešení

Götz ALY: Konečné řešení

Přesun národa a vyhlazení evropských Židů
Barbora POTŮČKOVÁ

Nakladatelství Argo předkládá českému čtenáři jako devátý svazek řady Totalitarismus a šoa unikátní práci kontroverzního historika Götze Alyho, která přináší jednu z možných odpovědí na základní a dosud uspokojivě nezodpovězenou otázku studia dějin holokaustu, otázku "proč". Aly navazuje na předchozí výzkum, jehož výsledky publikoval spolu s další provokující osobností německé historické vědy Susanne Heimovou v knize Vordenker der Vernichtung, v níž poprvé poukázal na možnou souvislost plánů na nové uspořádání Evropy a exterminaci Židů a dalších "rasově nevyhovujících" menšin. Sledování této teze vedlo autora k určení přímé souvislosti mezi projekty nacistické sídelní politiky, konkrétně přesídlování etnických Němců v rámci programu Heim ins Reich a realizací "konečného řešení". Takováto spojitost nebyla dosud předmětem detailního zkoumání. Nepředpokládalo se, že by analýza okolností "navrácení" etnických Němců přinesla nové poznatky o rozhodovacím procesu holokaustu. Zároveň se jednalo o tematiku politicky citlivou, neboť mnoho historiků řadilo automaticky etnické navrátilce do kategorie "pachatelů".

Aly přistoupil k hledání vysvětlení ze zcela nového úhlu. Výchozím bodem výzkumu se stala dvojjediná role Heinricha Himmlera, který se krátce po vypuknutí války v roce 1939 stal i říšským komisařem pro upevnění německé národnosti, jenž se měl starat o to, aby se přibližně 500 000 etnických Němců mohlo vrátit zpátky do říše. Těmto osobám bylo zapotřebí zajistit uspokojivou existenci, což se pochopitelně mohlo stát pouze na něčí úkor — nejlépe lidí podřadných a rasově nevyhovujících. Autor, jeden z nejpřesvědčivějších zastánců funkcionalistické interpretace holokaustu, nejprve sleduje a dává do souvislosti rozhodovací procesy při "řešení židovské otázky" a přesídlování, až k jejich prolnutí. To nastalo v okamžiku, kdy bylo rozhodnuto o "konečnosti" řešení židovské otázky za situace, kdy všechny další možnosti byly vyčerpány. Jako hlavní důvod tohoto stavu vidí Aly probíhající válku a zejména kampaň na východní frontě, jež (kromě faktického vyčerpání možností nuceného vystěhovalectví Židů) vedla k radikalizaci dosavadních plánů, neboť se stala jedinečnou příležitostí k uskutečnění nejbarbarštějších vizí a představ.

Z tohoto důvodu zahajuje autor svoji analýzu rokem 1939 a končí konferencí ve Wannsee dne 20. ledna 1942, která pouze formálně potvrdila již rozhodnuté. Mezi osm analytických kapitol vkládá čtyřikrát chronologický výklad, jenž umožňuje vyniknout časové paralelnosti jednotlivých událostí. Alyho kniha je vědeckou prací, napsanou neutrálním, někdy až lehce odtažitým stylem, vybavenou rozsáhlým poznámkovým aparátem. Nedostatek "čtivosti" bývá Alymu často vytýkán, ponejvíce ze strany amerických čtenářů. "Evropané" však mohou ocenit autorův smysl pro krutou ironii, která se projevuje jak přímo v textu, tak především v názvech jednotlivých kapitol a podkapitol a jež nám díky povedenému překladu Jany Vymazalové zůstal zachován.

Kapitola „Prvky rozhodnutí pro holocaust” obsahuje rovněž krátkou úvahu o tzv. sporu historiků a o další zásadní a nevyřešené otázce — otázce, kdy došlo k definitivnímu rozhodnutí o likvidaci Židů. Autor reviduje starší teorie o načasování rozhodnutí, jeho původci a formě a dospívá k závěru, že se pravděpodobně jednalo o určitý "kompromis" mezi zainteresovanými institucemi a jejich představiteli — o jakousi kolektivní shodu vzniklou tím, že nebylo dosaženo rychlého vítězství na Východě, jež by umožnilo exterminaci "přesídlením". Masová vražda tak představovala další nejjednodušší způsob dosažení všech plánů.

Hlavní přínos Alyho publikace však tkví ve volbě dosud nepoužitých pramenů a jejich detailním a inovativním studiu. Kniha sice nepřináší definitivní odpověď na stálé a nevyřešené otázky týkající se holokaustu, přispívá však do detailů prozkoumanou verzí jedné možné odpovědi, která je nepochybně novým krokem na cestě k poznání těchto tragických událostí a v neposlední řadě též důkladnou rekonstrukcí formování rozhodovacích procesů nacistické genocidní politiky.

Přeložila Jana Vymazalová, Argo, Praha 2006, 352 s., 359 Kč

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz