Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Počátky studené války

Aktuální číslo

Cirkus, galerie, parlament a knihovna

Cirkus, galerie, parlament a knihovna

Výstava Letná — historie a vývoj prostoru
Zdeněk LUKEŠ

Výstavu Letná — historie a vývoj prostoru uspořádal Útvar rozvoje hlavního města Prahy v sálech Staroměstské radnice. Autorka expozice Eva Skalická připravila se svými spolupracovníky Ladislavem Honeiserem a Václavem Králíčkem také doprovodný katalog. Toto vše ve chvíli, kdy se pojmy Letenská pláň nebo Letenské sady skloňují v médiích ve všech pádech takřka denně. Samozřejmě především v souvislosti s mezinárodní soutěží na novou Národní knihovnu a vítězným projektem Jana Kaplického, bohužel už méně s dalšími tématy — připravovaným Oceanáriem na místě Stalinova pomníku, nebo tunelem pod Stromovkou s nájezdy poblíž Špejcharu, či konečně nápadem postavit na Letné nový fotbalový stadion. Ke cti autorů je třeba přičíst, že na některé tyto studie výstava aktuálně reaguje.

Expozice ovšem přináší celou řadu dalších informací o bohaté historii území i o všech podstatných námětech na jeho řešení, zejména v minulém století. Sem patří série soutěží na Letenský průkop nebo tunel, dále projekty na zástavbu Letenské pláně a jejího bezprostředního okolí a záměry umístit na hranu Letné monumentální stavby nebo pomník.

Z mnoha variant projektu na Letenský průkop, alternativně tunel, jsou zde k vidění studie architekta Jana Kouly, pro něhož se toto téma stalo téměř posedlostí. Škoda, že chybějí jeho méně známé vize — třeba obří brána v podobě středověkého hradu, ale povodně v Archivu architektury Národního technického muzea zřejmě způsobily, že řada výkresů je dosud nedostupných. Jsou tu připomenuty vize Pavla Janáka — včetně té s motivem monumentálního sousoší Fügnera a Tyrše, dále kubistický projekt Hofmanův i různá raritní řešení.

Z návrhů na zástavbu Letné samozřejmě nechybí poněkud přehuštěný návrh Antonína Balšánka z let první světové války a velkorysé vize funkcionalistů z meziválečné éry, mezi nimiž vynikají elegantní studie Jaromíra Krejcara. Současně je ale ukázána i realita: Letná sloužila po dlouhou dobu jako rekreační zóna s mnoha sportovišti, příležitostně sletištěm, ale též klusáckým stadionem, postaveným dle projektů významných Wagnerových žáků Schönthala a Hoppeho (jejich jména autorům bohužel utekla). Stávaly tu také cirkusy a další atrakce.

Velmi přínosné jsou vystavené studie na další zamýšlené dominanty Letné — parlamentní budovy, Moderní galerii, projekt Národní knihovny a další. Pozornost je věnována úpravám pláně souvisejících se stavbou Stalinova pomníku, ale i nepříliš dávné hrozbě: záměru z osmdesátých let postavit zde podprůměrnou obří plastiku Jana Hány na téma osvobození Československa. Konečně nechybí ani studie památníku obětem totality od Jana Kaplického nebo invenční školní projekt na umístění Národní knihovny ve tvaru válce na osu Čechova mostu.

Další významnou částí výstavy je pak přehlídka jednotlivých staveb spojených s Letnou — od již neexistujících, jako lanovka nebo sportovní stadiony, přes dodnes stojící Ullmannův Letenský zámeček, Babuškovy muzejní budovy, Roškotovo ministerstvo vnitra, až po ty, které sem byly přeneseny odjinud (dřevěný kolotoč, Hanavský pavilon, tzv. Bruselská restaurace). Bohužel chybí zbouraná "Kolonka" — série dřevěných pavilonů v kubistickém stylu, postavená po první válce z iniciativy Václava Havla dle projektu Miloše Vaněčka — ta léta sloužila jako studentská kolej.

A právě na místě, kde stávala, se možná za pár let objeví kontroverzní budova Národní knihovny. Celkově lze hodnotit výstavu o historii Letné velmi pozitivně. Pár dat by stálo za to doplnit (u některých projektů a staveb také dohledat jména autorů — to se týká vedle výše zmíněných např. Letenského tunelu). V katalogu postrádám jmenný rejstřík a bohatší seznam literatury, případně i televizních a filmových dokumentů.

Letná — historie a vývoj prostoru, Staroměstská radnice v Praze — Sál architektů 6. 4. 2007—31. 7. 2007

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz