Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Počátky studené války

Aktuální číslo

aktuality, zprávy, glosy

aktuality, zprávy, glosy

  • V příštím roce uplyne v létě rovných čtyřicet let od událostí Pražského jara 1968. Při této příležitosti již v předstihu vznikly na webu Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR samostatné stránky věnované okolnostem a průběhu roku 1968. Ve spolupráci s dalšími kolegy z jiných institucí (např. z Archivu České televize, Archivu Českého rozhlasu či Ústavu pro českou literaturu AV ČR) vytvářejí autoři rozsáhlou dokumentační databázi, ve které vedle autentických archiválií nalezneme rozsáhlou sbírku fotografií (ta zvláště stojí za pozornost) přímo ze srpnových událostí, ale také z pohřbu Jana Palacha. V audioarchivu je možné si poslechnout záznamy autentických rozhlasových relací, jež zachytilo Rádio Svobodná Evropa, chmurnou, ale nezbytnou součástí je seznam obětí Pražského jara. Doufejme, že autorům celý záměr vyjde a dokáží průběžně aktualizovat všechny anoncované rubriky, z nichž některé zatím čekají na naplnění. I tak jsou tyto stránky vynikajícím počinem, nehledě na skvělou grafickou úroveň. Více na http:// www.68.usd.cas.cz. (lic)

  • Městské muzeum a galerie ve Vodňanech pořádá 11. září 2007 odborný seminář Antonín Jan Václav Vokoun (1691—1757) a církevní správa jeho doby v Čechách. Součástí akce bude i malá doprovodná výstava dokumentů z období působení Antonína Vokouna jako děkana ve Vodňanech a okrskového vikáře na Vodňansku a Prachaticku. Program semináře je zveřejněn na www.vodnany. net. Zájemci o seminář se mohou přihlásit na adrese: Městské muzeum a galerie, nám Svobody 18, 389 01 Vodňany, tel.: 383 382 057, e-mail: mag@vodnany. net. (fk)

  • Od počátku roku 2007 probíhá na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy projekt Výchova ke vztahu ke kulturně historickému dědictví zaměřený na školní mládež druhého stupně základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií. Přejeme si vzbudit u žáků a studentů lásku k místu, kde žijí, říká vedoucí projektu Kateřina Charvátová. Jen ten, kdo má ke svému městu, regionu či celé zemi dobrý vztah, bude v budoucnu o jejich osudu zodpovědně rozhodovat. Projekt, který finančně podpořily Evropský sociální fond a MŠMT ČR, probíhá ve třech rovinách, teoretické, praktické a didaktické. V současné době na Pedagogické fakultě probíhá vzdělávací cyklus pro učitele a zástupce paměťových institucí (muzea, galerie, archivy) z celé České republiky, jenž je zaměřen na různé aspekty kulturně historického dědictví. Náplň seminářů tvoří odborné přednášky, exkurze a tvůrčí dílny. Vzdělávací cyklus bude zakončen v červenci 2007 desetidenním letním kurzem na Jičínsku a Boskovicku. Garantem projektu je Katedra dějin a didaktiky dějepisu PedF UK. Z logiky průřezového tématu však vyplývá, že by se na jeho realizaci měli podílet nejen učitelé dějepisu, ale také dalších předmětů — biologie, zeměpisu, českého jazyka, výtvarné či hudební výchovy. Takto všestranně pojatá regionalistika nabídne skutečně komplexní poznání založené na vlastní zkušenosti, protože vzdělávací aktivity by měly být co nejvíce propojeny s životem žáků, dodává vedoucí projektu. Další informace na www.historickededictvi.cz. (kt)

  • Památník národního písemnictví v Praze připravil výstavu o pražských literárních salonech a kavárnách s názvem Cesty na Parnas. Kam se v Praze chodilo za múzami. Výstava představuje pražské literární salony, kavárny a hospody v 19. a 20. století jako křižovatky duchovního a uměleckého života. Představen je mimo jiné salon u Staňků, kam chodila Božena Němcová, či salon Anny Lauermannové- Mikschové. Hospodská kultura je na výstavě dokumentována prostřednictvím dobových fotografií z hostinců U Ježíška, U Zlatého litru, U Pinkasů aj. Fotografie jsou doplněny kresbami a vpisky do tzv. "cancbuchů", tj. pamětních knih, které kreslili a psali hosté různých restaurací a vináren. Na výstavě najdeme dokumenty stolních družin a společností, jako byla např. tzv. Mahabharata v pivnici u sv. Tomáše, Akademie u Fleků i tzv. hospodská Sorbonna, kterou založil Bohumil Hrabal v hostinci U Zlatého tygra. Výstava nezapomíná ani na německou část společnosti, jež se scházela v kavárně Arco a Continental, ani na tvorbu Jaroslava Haška nebo T. R. Fielda, jejichž díla vznikala přímo při hostinském provozu. Výstava potrvá do 28. října 2007. (jn)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz