Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Němci proti Hitlerovi

Aktuální číslo

méně výstav, více umění...

méně výstav, více umění...

  • Japonský plakát — dnes

Výstava představuje přes stovku japonských plakátů a zahrnuje díla dvou generací autorů v době od 60. let do současnosti. Společně ji připravilo UPM a Die Neue Sammlung v Mnichově. Většina plakátů vznikla ke kulturním akcím různého typu, část jsou tradičně komerční plakáty. Exponáty pocházejí ze sbírek archivů japonské tiskárenské společnosti Dai Nippon Printing. Výstava probíhala již v Mnichově, Curychu a Frankfurtu nad Mohanem a po uvedení v Praze ji čeká Berlín a Varšava. Uměleckoprůmyslové museum v Praze, www.upm.cz, do 6. 5. 2007.

  • Amerika

K české fotografii první třetiny 20. století neodmyslitelně patří Čecho-Američan Drahomír Josef Růžička (1870 Trhová Kamenice — 1960 New York). V civilním životě byl lékařem, ale současně se angažoval v organizaci Pictorial Photographers of America. Počátkem dvacátých let přinesl do Čech progresivní myšlenky zámořské fotografie prosazující tzv. puristický piktorialismus. Výrazně ovlivnil nastupující generaci Josefa Sudka a dnes je považován za otce moderní české fotografie. Výstava připomíná nejen jeho fascinaci New Yorkem, ale i fotografi e ze souboru Design v přírodě. Galerie Josefa Sudka, www.upm.cz, do 22. 4. 2007.

  • Jacques Callot

Výstava poprvé představuje významný a v minulých letech kompletně zrestaurovaný soubor grafických listů francouzského grafika žijícího na rozmezí manýrismu a baroka Jacquese Callota (1592—1635). Vedle kolekcí ve sbírkách Národní galerie v Praze, Moravské galerie v Brně a Muzea umění v Olomouci se jedná o nejpočetnější soubor Callotových listů nacházející se v České republice. Rozsáhlé Callotovo grafické dílo odráží celý tehdejší svět — prostý život na vesnici i dvorské ceremoniály. Díky politickým zakázkám zachytil také dějinný vývoj Evropy v pohnutých dobách třicetileté války či boje o francouzskou korunu. Oblastní galerie v Liberci, www.ogl.cz, do 15. 4. 2007.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz