Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Němci proti Hitlerovi

Aktuální číslo

ďas doporučuje k tématu Němci proti Hitlerovi

ďas doporučuje k tématu Němci proti Hitlerovi

  • Tomáš Staněk, Poválečné excesy v českých zemích v roce 1945 a jejich vyšetřování, Ústav pro soudobé dějiny AV ČR 2005, 366 s., 150 Kč

Studie jednoho z nejlepších českých odborníků na poválečné osudy německé menšiny spojuje výsledky téměř dvacetiletého bádání s výzkumem dalších pramenů a pokouší se odpovědět na celý svazek otázek týkajících se jak tzv. excesů vůči německému obyvatelstvu, tak i jejich širších okolností. Mezi nimi vynikají otázky živelnosti tohoto násilí a české ochoty vzít na vědomí a vyřešit množství případů, kdy odkaz na předchozí německé násilnosti nemohl překrýt nepřiměřenost údajné odplaty.

  • Kolektiv autorů, Proměny sudetské krajiny, Nakladatelství Českého lesa, Antikomplex 2006, 240 s., 280 Kč

Stovky fotografických dvojic, které vytvořili nebo shromáždili členové občanského sdružení Antikomplex v souvislosti s projektem Zmizelé Sudety, představují ohromné dokumentární bohatství. Autoři přizvali dvě desítky lidí, kteří se soustavně a do hloubky zabývají různými aspekty sudetské krajiny — od ekologů, přes architekty a urbanisty, až po podnikatele. Výsledkem jejich dlouholetých zkušeností a společných diskusí je kniha, zachycující proměny pohraniční krajiny po roce 1945.

  • Hubert Sigmund, Dům ve Stecherově ulici. Vzpomínky na dětství v Sudetech v letech 1938—1948, přeložila Irena Wolfová, Prostor 2006, 168 s., 175 Kč

Autor knihy, jazzový hudebník Hubert Sigmund, se narodil v roce 1934 v německé rodině v tehdejším národnostně smíšeném starém Mostě. Československo opustil až v šedesátých letech minulého století a se starou vlastí udržuje četné kontakty. Jeho vzpomínky si uchovaly pečeť bezprostředního vnímání líčených událostí a zážitků a zachycují tragické vyústění mnohasetletého soužití Čechů a Němců v naší zemi.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz