Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Němci proti Hitlerovi

Aktuální číslo

Čítárna novin a časopisů

Čítárna novin a časopisů

  • Těžiště Umění 1/2007 tvoří studie zabývající se dvěma monumentálními plastikami: Ivo Hlobil a Klára Benešovská se soustředili — každý z jiného hlediska — na bronzové sousoší sv. Jiří na Pražském hradě, zatímco Lubomír Konečný společně s Romanem Prahlem se zaměřili na pomník maršála Radeckého včetně zdrojů jeho ikonografie. (ivc)

  • Letošní šesté číslo "studentského listu pro seniory" Babylon přináší rozhovor Petra Placáka s historikem Milanem Churaněm, který byl v šedesátých letech redaktorem našeho časopisu a po roce 1990 jistý čas i šéfredaktorem. Ke svému působení v redakci říká: „Pomáhal jsem obnovit časopis Dějiny a současnost... Záhy se mi tam ale přestalo líbit, protože se tam mezi sebou začali svářit lidi z roku 1968, tzv. exkomunisté, s lidmi, kteří nastoupili na jejich místa v době normalizace.“ Výzva pro budoucí historiky: Jak vidět, i náš časopis má svou historii a zpracování jeho dějin by mohlo být zajímavým námětem například pro diplomovou práci. (fk)

  • Architektura na sebe v poslední době poutá pozornost velmi soustředěně. Ať jde o stavby ještě nestojící (např. Kaplického návrh Národní knihovny) či o demolice architektonických komplexů z normalizačních let (liberecký OD Ještěd, pražský OD Máj). Art & Antiques 3/2007 shrnuje v článku Karolíny Jirkalové „Panelu navzdory“ "normalizačně-demoliční" debatu, která českou ospalou veřejnost vyburcovala nejen k tlachání, ale někdy dokonce i k činům. (ivc)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz