Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Němci proti Hitlerovi

Aktuální číslo

aktuality, zprávy, glosy

aktuality, zprávy, glosy

  • Na obálku našeho časopisu jsme tentokrát vybrali obraz Komme zu uns! německého malíře narozeného v Čechách Ernsta Neuschula (1895—1968). A jelikož jméno tohoto umělce není příliš známo, uvádíme zde jeho krátký životopisný portrét.

Neuschul se narodil v Ústí nad Labem, studoval malířství v Praze, Vídni a Krakově. V Praze měl v roce 1919 svoji první autorskou výstavu. Od roku 1920 se pohyboval v prostředí německé avantgardy v Berlíně. V letech 1922—1926 se svou první ženou, německo-javánskou tanečnicí Takka-Takka, realizoval ojedinělou perfomanci, když jako javánský taneční pár absolvovali několik úspěšných turné po Evropě, USA a Kanadě. Když byla většina obrazů Ernsta Neuschula v roce 1933 veřejně spálena nacisty jako zvrhlé umění, vrátil se zpět domů a věnoval se veřejné politické práci v sociálnědemokratickém a antifašistickém hnutí. Pomáhal pronásledovaným německým exulantům, jako byl například jeho blízký kolega malíř Oskar Kokoschka.

V letech 1935—1936 pobýval na pozvání v Sovětském svazu. Zde portrétoval nejvýznamnější muže tehdejšího komunistického hnutí J. V. Stalina a J. Dimitrova. Po zkušenostech se stalinským režimem odmítl nabídku zůstat v SSSR a vrátil se do Československa. Své dílo dal do služeb Německé sociálnědemokratické dělnické strany v Československu, když pro ni vytvořil řadu propagačních materiálů. Nakonec se opět stal terčem nacistické nenávisti — neznámí pachatelé poničili jeho obrazy na výstavě v Ústí nad Labem. Svoji vlast Neuschul opustil v březnu 1939. Až do své smrti žil ve Velké Británii. Ani v letech válečných nepřestal být aktivní v sudetoněmeckém antifašistickém hnutí vedeném W. Jakschem a těžce nesl jeho rozpory s E. Benešem. Do poslední chvíle doufal, že se po válce vrátí zpět domů, ale zprávy o poválečném odsunu Němců ho nakonec donutily změnit definitivně svůj život. Tato radikální změna je symbolizována i změnou příjmení Neuschul na Norland v roce 1946. Do své vlasti se za svého života již nikdy nevrátil. (red)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz