Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Němci proti Hitlerovi

Aktuální číslo

aktuality, zprávy, glosy

aktuality, zprávy, glosy

  • V prvním letošním čísle DaS vyšla recenze Ondřeje Matějky na knihu Zdeňka R. Nešpora Náboženství na prahu nové doby. Česká lidová zbožnost 18. a 19. století (Albis International). Na recenzi zareagoval autor obsáhlou odpovědí, kterou jsme vzhledem k její délce zveřejnili na našich internetových stránkách. Zájemci si ji tak mohou přečíst na adrese dejiny.nln.cz/ archiv/2007/Nespor.html. (red)

  • Jako každý rok, tak i letos se bude ve dnech 1.—4. července 2007 konat Letní škola klasických studií. Téma letošního ročníku je Antika jako politikum. Účastníci se jako obvykle mohou těšit na zajímavé přednášky a čtení z dobových textů. A nebude chybět ani exkurze, tentokrát do Národní galerie v Praze. Více informací o programu, ubytování a přihláškách na www.ics.cas.cz (rubrika Letní škola). (fk)

  • Učíte dějepis? Zajímají Vás nové interpretace? Ústav pro soudobé dějiny AV ČR pořádá ve spolupráci s PedF UK v Praze přednáškový kurs pro učitele dějepisu na základních a středních školách Zapomenutí hrdinové: Sudetští antifašisté (1933—1948). Přednášky se uskuteční v Praze v sobotu 12. a 19.května 2007 od 9 do 15 hodin. Cestovné hradí pořadatel. Předběžné přihlášky a další informace na adrese: antifa@usd.cas.cz. (dou)

  • Ve dnech 25. a 26. dubna 2007 se uskuteční v Hartmanicích u Sušice vědecká konference Identita versus integrita: Spolužití Čechů, Němců a Židů (nejen) v oblasti Šumavy a Českého lesa v 19. a 20. století. Přednášky představí poslední poznatky o česko-německo-židovském soužití v době rakousko-uherské monarchie, v období samostatného československého státu, za protektorátu i v obnoveném Československu. Jeden blok konference bude věnován setkání s pamětníky pohnutých událostí na Šumavě. Konference je určena vědeckým pracovníkům, studentům, pracovníkům muzeí a učitelům dějepisu a společenských věd. Podrobnější informace na e-mailové adrese: coufalova@nln.cz. (ivc)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz