Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Češi na palubě

Aktuální číslo

Čujba, žijba a konba obzvláštníkova

Čujba, žijba a konba obzvláštníkova

Osvětový spolek Jakuba Hrona
Iveta COUFALOVÁ

Všechna ta podivná slova z titulku — stejně jako libomudravna, hronoid, lazut, ruťát, slonový balón — patří do světa Jakuba Hrona, zvaného dle svého jihočeského rodiště Metánovský. Tento osobitý filosof, jazykozpytec, vynálezce a obzvláštník s povětšinou běžnému životu neuvěřitelnými myšlenkovými pochody a nápady uskutečňovanými do detailů našel své příznivce již za svého života (1840—1921), mezi jinými jím byl třeba Karel Čapek. Středoškolský profesor Hron (s aprobací matematika a fyzika), nedostudovaný lékař a právník, často připomínaný v souvislosti s počiny Járy Cimrmana, po sobě nezanechal jen dědictví v podobě narkózy hudbou či jiných fantaskních vizí, ale především přiznanou jedinečnost vnitřního růstu, nedotknutelnost přesvědčení a svobodu projevu při vzájemné toleranci. A tyto hodnoty se také rozhodl podporovat a hájit Osvětový spolek Jakuba Hrona (OSJH).

Jeho vznik, v listopadu 1990 na půdě 1. lékařské fakulty Karlovy Univerzity (registrován v dubnu 1991), měl navázat na myšlenku Jakuba Hrona, kterou si spolek vybral jako své motto: Okrašlováci obecných jevů mají též míti na starosti okrašlovati společnosť, ducha, tělo, zvyky, mravy, způsoby, dějiny, průmysl, obchod. Převedeno do praxe dneška, si spolek vytkl jako svůj záměr podněcovat společenský život pořádáním plesů, divadelních představení, koncertů, výletů a dalších sportovních či společenských podniků. Základním cílem spolku je však povznesení osoby a díla Jakuba Hrona Metánovského v obecném povědomí. A proto i k prvním počinům spolku v roce 1991 patřilo zpěvy národních písní doprovázené umístění budky pro ptactvo v pražské Stromovce. Nabíledni je srovnání s vytahováním budky, které Hron uskutečnil kladkostrojem v rámci své bohaté práce vynálezecké a konstruktérské.

Rok 1991 byl v životě spolku bohatý i na další události. Tehdy ještě uspořádal dvě knižní burzy, při příležitosti sedmdesátého výročí Hronova úmrtí uskutečnil pochod Kamenice nad Lipou — Častrov (místo Hronova posledního odpočinku) — Metánov, proběhl také reprezentační ples, ale především se podařilo prosadit jméno "Jakub Hron" do Encyklopedického slovníku ČSAV. O čtyři roky později (1995) spolek umístil pamětní desku věnovanou Hronovi na školu v Metánově. Vedle návštěv nejrůznějších muzejních či jiných kulturních zařízeních, ať už spjatých s Hronem či nikoliv, členové spolku od roku 1998 zavedli tradici spolkových večeří — pravidelných měsíčních setkání.

Nezastupitelnou a nadmíru charakteristickou náplní činnosti spolku je takzvaná divadelní sekce "orlů smělých, oddaných". Svou premiéru v podobě jakéhosi tanečně-divadelního "předtančení" si odbyli na rovněž prvotním spolkovém plese v roce 1991. Úvaha J. Flemra ̶Od kašparů k ochotníkům“ na webových stránkách spolku (www.osjh.cz) asi nejlépe popisuje snahu o proměnu nejen v nastudování nejrůznějších kousků, ale i výběr samotného repertoáru. Teprve pro třetí ples byla nastudována "skutečná" divadelní hra, Nerudova Prodaná láska. Další divadelní akce, jako Nebožtík F. Balka-Brodského, Faust, burleska Tři chrousti, Prodaná nevěsta, Krkonošská praudačka či Šest Napoleonů A. C. Doyla, byly provedeny se stále se zvyšujícím profesionálním nasazením a zkušenostmi.

I přes bohatý divadelní život spolek neopomenul oprašovat a okrašlovat Hronův osobitý odkaz. Ve spolupráci s obcí Častrov bylo rozhodnuto, že v obci Metánov vznikne muzeum Jakuba Hrona, a to v místnosti opravené budovy někdejší metánovské školy. Kabinet profesora Hrona, jehož otevření spojené s tematickým divadelním večerem se plánuje na 19. květen 2007, chce návštěvníkům nabídnout nevšední expozici s interaktivními prvky: volně přístupné a osahání se nebránící exponáty (modely "hranatin", maketa proslulého nekotitelného kalamáře — buňátu, diorama vypouštění slonového balónu apod.), ale i posezení nad Hronovou filosofií či sondu do života Častrova u Kamenice nad Lipou na přelomu 19. a 20. století.

Jistě se je na co těšit! Spolek totiž kráčí letošnímu květnu vstříc skutky, které konány jsou v duchu lidskosti a těm dán je název přístojnost. A nejen to — rovněž v duchu Jakuba Hrona Metánovského, a to je deviza více než slibná a lákavá.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz