Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Případ doktora Sigmunda Freuda

Aktuální číslo

aktuality, zprávy, glosy

aktuality, zprávy, glosy

  • Ve výstavním sále Národního archivu v Praze na Chodovci bude 21. dubna otevřena výstava Doba vlády Karla IV. a jeho rodiny v archivních dokumentech. V archivu budou k vidění originální listiny Karla IV. i dalších českých panovníků z rodu Lucemburků, které jsou součástí archivního souboru Archiv České koruny - jednoho z mála zachovaných středověkých královských a státních archivů v Evropě, prohlášeného za národní kulturní památku. V tak bohatém výběru byly naposled vystaveny v roce 1978. (Výstava potrvá do 21. května, otevřeno denně mimo pondělí 10-17.30 hod., vstup volný, další informace viz www.nacr.cz). (mík)

  • Vyšel sborník z 25. plzeňského sympozia k problematice 19. století, které bylo loni věnováno tématu Slovanství a česká kultura 19. století. Třicet čtyři otištěných příspěvků rozebírá z různých stran problematiku slovanské myšlenky v české společnosti - v politice, společenském životě, kultuře i umění. (Koniasch Latin Press, Praha 2006, 437 s.) (toz)

  • Národní muzeum otevřelo 8. března ve své budově na Václavském náměstí novou část paleontologické expozice. Nazývá se Putování geologickou minulostí země a je založena na šedesáti obrazových rekonstrukcích geologického vývoje země, které ve spolupráci s odborníky nakreslil malíř Jan Sovák. Obrazy doplňují ukázky z fosilií, odlitek lebky tyranosaura, model druhohorního ptakoještěra a další trojrozměrné exponáty. (hup)

  • Moravská galerie v Brně spustila novou podobu internetových stránek, které umožňují návštěvu sbírek přes internet. Projekt moravské "igalerie" se inspiroval velkými světovými obrazárnami, které totéž učinily v minulých letech. Návštěvník může virtuálně procházet jednotlivými sály, prohlížet si vystavené předměty a současně studovat doprovodné texty, které mohou být na internetu mnohem podobnější než v reálné galerii. Přestože je na internetových stránkách Moravské galerie znát, že se jejich podoba ještě dolaďuje za pochodu, představují již v této počáteční podobě to nejlepší, co dnes velké tuzemské obrazárny na internetu nabízejí. Vřele doporučujeme návštěvu na www.moravska-galerie. cz/igalerie/. (toz)

  • Z Paříže do Berlína doputovala výstava Melancholie, genialita a blouznění v umění, která v Paříži lámala návštěvnické rekordy. Expozice v berlínské Neue Nationalgalerie představuje přes tři stovky děl, jež spojuje jedno téma: pocity bezdůvodného smutku a depresí. Tyto stavy, jež lidstvo provázejí od pradávna, byly častými náměty výtvarných děl. Neobyčejný zájem o výstavu potvrzuje, že nevysvětlitelné psychické stavy nejsou vlastní pouze umělcům. Výstava potrvá do 7. května 2006 (www.melancholieinberlin. org). (be)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz