Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Když jsme mašírovali

Aktuální číslo

méně výstav, více umění...

méně výstav, více umění...

  • E. A. Pittermann–Longen

Emil Artur Pittermann je známý pod přezdívkou Longen, která vznikla v prvním z jeho kabaretních angažmá. Byl členem Osmy, pozoruhodným expresivním malířem, ale proslul spíše svým bouřlivým životem, osudem bohéma, Haškova přítele a autora frašky pro V. Buriana C. k. polní maršálek. Za oponu mýtů se snaží nahlédnout výstava malířského díla, která mapuje život divadelníka, kabaretiéra, spisovatele, scenáristy a filmové hvězdy v jeho obrazech. Galerie moderního umění Hradec Králové, www.galeriehk.cz, do 14. 1. 2007.

  • Tvary a vůně perníku

Perníky tvarované před vlastním pečením v dřevěných formách patřily ještě v polovině 19. století k žádanému zboží na poutích a jarmarcích, kam je perníkáři dodávali ve značném množství a v různorodé námětové skladbě. Koncem 19. století sice výroba tohoto náročně tvarovaného pečiva zanikla, neboť byla nahrazena masovou výrobou perníků vykrajovaných v obrysové linii a zdobených barvotiskovými obrázky nebo polevami, avšak v muzejních sbírkách zůstaly zachovány zejména formy jako doklad dnes již zapomenutého sladkého řemesla. A proto i tato voňavá dotyková výstava, kterou doplňuje i další akce muzea — Historie vánočních ozdob. Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy, www.muzeum-roztoky.cz, do 28. 1. 2007.

  • Sběratelka Ema Destinnová

V Síni E. Destinnové v jindřichohradeckém muzeu se pravidelně konají doplňující výstavy z pozůstalosti slavné pěvkyně. Tentokrát se výstava zaměřila na předměty vztahující se k její systematické sběratelské vášni. Jsou zde vystaveny fotografie, korespondence, inventáře a soupis knihovny psané vlastní rukou operní divy. Zvláštní pozornost si zaslouží i nejnovější přírůstek do muzejní sbírky: malý (cestovní) spinet. Muzeum Jindřichohradecka, www.muzeum.esnet.cz, do. 6. 1. 2007.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz