Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Když jsme mašírovali

Aktuální číslo

dobré adresy

dobré adresy

  • www.hrady.cz Přestože u nás má kastelologie (nauka o opevněných sídlech) na růžích ustláno, dobrých internetových kastelánů neboli správců hradů není až tak moc. Převelmi slibně však vyhlíží portál Hrady.cz s nevtíravým podtitulem Cestujte s přehledem, kde lze najít hrady, zámky, tvrze, věže, mlýny, církevní stavby, mosty, jeskyně, pomníky, památníky, skanzeny, pevnosti, bunkry a ostatní. Zjevně neutuchající péče, která je zde objektům zájmu věnována, nese své plody v podobě vysoké návštěvnosti. Užitečná je lokalizace každého místa na různých mapách včetně podrobných souřadnic a s přehledem přilehlých památek se vzdálenostmi v kilometrech, aby poutník věděl, kterým směrem a jak daleko stojí za to se ještě trmácet. Nabídka rozmanitých hradů a tvrzí podpořená lákavými fotografiemi a stručnými, leč poutavými historickými údaji je tak široká, že se značkovými ochrannými krémy nablýskané toulavé boty jakoby samy od sebe nazouvají.

  • http://hrady.dejiny.cz

Podobný repertoár nalezneme na stránkách Hrady, zámky, tvrze a jiné památky. Autor se zaměřuje na čtenáře s "hlubším zájmem o problematiku hradní architektury s využitím populárně naučné i odborné literatury". Zdařilé vlastní fotografi e navštívených památek od Andělské Hory po Žumberk jsou pěknou inspirací k následování.

  • http://sedlacek.hrady.cz/rejstrik.htm

Z monumentálního díla Augusta Sedláčka Hrady, zámky a tvrze Království českého je na internetu přístupný pouze košatý "Rejstřík míst", jako lákadlo ke koupi CD. Je to škoda, protože kompletní zpřístupnění tohoto veledíla bezplatně i za cenu mírně vlezlých bannerů by bylo nedozírně prospěšné a jistě by se na takovém portálu dveře návštěvami netrhly.

dasik@nln.cz

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz