Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Když jsme mašírovali

Aktuální číslo

„No passaran!“ po hesensku

„No passaran!“ po hesensku

Zdenko MARŠÁLEK

Přes geografickou odlehlost má menší hesenské město Marburk pro Čechy velký význam. Díky univerzitě a Herderově institutu je totiž jedním z hlavních center slavistických studií v Německu. Lantkraběcí zámek ční vysoko nad centrem starobylého poutního místa a s nedalekou budovou zmíněného institutu symbolizuje "nadvládu" univerzity a vědy nad městem.

Mezi přívětivými obyvateli se ovšem vyskytuje i několik neonacistů. V liberálním prostředí města jde o vzácné výjimky, přesto je jejich činnost většině místních trnem v oku. Na nárožích proto můžeme číst oznámení občanské iniciativy, na nichž je uveřejněna fotografie i jméno hlavního marburského "führera" a odsouzení jeho činnosti.

Otevřená ostrakizace však nepřinesla kýžený výsledek. V srpnu 2004 si místní neonacisté pozvali své přátele z jiných míst a uspořádali pochod městem. Obyvatelé i zastupitelstvo se jim v tom snažili zabránit, pochod byl však vyššími instancemi s poukazem na svobodu slova a projevu povolen, neboť ochrana svobod, zaručených ústavou, je z pohledu státu důležitější než obrana proti jejich možnému zneužití. Pochod nakonec proběhl a snímky z něho přeci jen přinášejí uspokojení — několik málo desítek demonstrantů chránil kruh policejních těžkooděnců, kolem něhož se nakupil mohutný dav protestujících obyvatel.

Po zásahu vyšší instance však marburští nehodili flintu do žita. Založili občanské sdružení, dvojznačně nazvané Bündnis gegen Rechts. Nejde o snahu omezit v jakémkoliv směru demokratická práva, ale především o vyjádření zásadního nesouhlasu. Znechucení občanů došlo tak daleko, že se spojili a ve výroční den pochodu minulý rok i letos zorganizovali protestní akci. Hlídky preventivně obsadily všechna náměstí. Od rána až do pozdního odpoledne se pak po městě přesunoval zástup obyvatel, na jednotlivých místech hovořili řečníci a konaly se akce, na nichž se dokázali domluvit lidé z různých sociálních i názorových skupin — od anarchistů až po katolickou církev, studenti, podnikatelé i úředníci. Výsledek shromáždění dává všem zúčastněným to nejlepší vysvědčení občanské angažovanosti a ukazuje, jaký význam může mít občanská iniciativa pro vyjádření i vytváření postojů celé společnosti.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz