Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Bloudění Středomořím

Aktuální číslo

dobré adresy

dobré adresy

  • www.lbdb.com/TMBattles.cfm

Největší a nejpamětihodnější (v tom varovném smyslu slova) bitvy světa defilují na stránce prostě nazvané Battles — je zde zaznamenáno 526 bitev od perských válek až po tu druhou světovou (s několika přesahy do současnosti). Bitvy jsou stručně popsány (kdo a proč proti komu), četné odkazy vedou k medailonům význačných vůdců. Pro jednotlivá dějinná období je sestaven přehled bitev, které měly podle odborníků rozhodující dopad na svou dobu, např. bitva u Manzikertu (1071) nebo vítězství v námořní bitvě nad španělskou Armadou (1588). Mapka je patrně jen u jedné bitvy, ale zato jsou skoro všude připojeny zdroje, ze kterých autor čerpal.

  • www.firstworldwar.com/battles/all.htm

Chronologicky seřazené bitvy první světové války (First World War — Battles) dosahují neuvěřitelného počtu 140 bitev, nelze si zde než nevybavit úlevné a pronikavé protiválečné satiry Jaroslava Haška a Karla Krause. Každá bitva je podrobně popsána, mapky bojišť a četné ilustrační fotografie jsou samozřejmostí. Součástí rozsáhlé a pečlivě vedené stránky věnované prvnímu světovému válečnému konfliktu je i vynikající a stále se rozrůstající encyklopedie.

  • www.napoleonguide.com/battle.htm

Smršť napoleonských tažení je v dějinách válečnictví zcela samostatnou kapitolou. Průvodce po 179 napoleonských bitvách (Napoleonic Guide — Battles) přináší nezbytné informace z bojišť. Za zmínku ovšem stojí celý portál, kde jsou podrobnosti z Napoleonova života, ukázky dobových uniforem všech zúčastněných armád, biografie nejdůležitějších maršálů, stejně jako informace o zbraních (např. příprava děla k palbě). Stranou zde nemůže zůstat ani bitva u Slavkova z 2. prosince 1805, které je při letošním dvoustém výročí věnována speciální stránka Austerlitz 2005 (www.austerlitz2005.com/cz/).

dasik@nln.cz

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz