Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Zlatá šedesátá

Aktuální číslo

Slavkovský rok: konference a pomníky

Slavkovský rok: konference a pomníky

Eduard BURGET

Dvousté výročí bitvy u Slavkova, které v letošním roce připadne na počátek prosince, je již dlouho dopředu a pečlivě připravováno. V dubnu 2005 se v Brně uskuteční konference Napoleonské války a historická paměť, kterou chystá Historický ústav FF MU ve spolupráci s Maticí moravskou a Muzeem Brněnska. V září bude ze Slavkova u Brna vypraven slavnostní vlak do Paříže a zpět, jenž bude zastavovat v místech bitev, které svedla slavná Napoleonova armáda. Oslavy pak vyvrcholí koncem září mezinárodní konferencí Evropa 1805 a rekonstrukcí slavkovské bitvy 2.—4. prosince 2005.

Do programu oslav se zapojují i malé obce v okolí slavkovského bojiště. K nim patří také Křenovice, kterými v roce 1805 doslova "kráčely dějiny". Ruské vojsko v čele s maršálem Kutuzovem si zde zřídilo hlavní štáb a večer před bitvou se zde konala hlavní porada velitelů spojeneckých vojsk. Navíc po skončení bitvy byly v místním kostele umístěni ranění ruští vojáci.

Slavkovské bojiště a jeho okolí zdobí již několik pomníků, v Křenovicích se rozhodli již před třiceti lety postavit pomník maršála Kutuzova. Tehdy byl funkcionářům MNV předložen model od neznámého autora, který však, neznámo proč, nebyl realizovan. Původní návrh, jakkoliv se dnes jeho umělecká kvalita může jevit pochybná, byl po třech desetiletích "oprášen" a v letošním roce se konečně dočká realizace. Postava maršála Kutuzova bude provedena v mírně nadživotní velikosti z tepaného měděného plechu a umístěna na kamenném podstavci v ulici Na Liškově. Slavnostní odhalení je naplánováno na 30. listopad 2005 po ukončení mezinárodní konference na slavkovském zámku.

Na internetu se v posledních týdnech objevily zprávy, které v postavení pomníku nacházejí sentimentální stesky po minulém režimu. V tom ale podle všeho hlavní problém netkví. Jako sporná se jeví spíše samotná umělecká kvalita zmíněného díla. Nebylo by divu, kdyby důvod k neschválení před třiceti lety nespočíval právě v ní.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz