Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Zlatá šedesátá

Aktuální číslo

Moc obrazů: Propaganda 20. století

Moc obrazů: Propaganda 20. století

Antonín K. K. Kudláč

Pod názvem Moc obrazů, obrazy moci byla 25. ledna 2005 zahájena v pražské Galerii U Křižovníků výstava komunistických propagandistických plakátů z první i druhé půle 20. století. Autoři Tomáš Bojar, Jan Třeštík a Jakub Zelníček shromáždili více než 130 exemplářů sovětské a československé provenience a v pěti místnostech s jejich pomocí dokumentují různé aspekty totalitní ideologie, jako např. proklamované budování "beztřídní" společnosti, pseudonáboženský kult revolučních vůdců nebo neustávající hon na vnějšího i vnitřního nepřítele.

Výstavní katalog je uveden statí Jakuba Zelníčka, pojednávající o ideových kořenech komunistického "světového názoru". Většinu obsahu katalogu tvoří reprodukce plakátů. Nebylo by určitě na škodu doplnit dokumentaci výstavy ještě uměleckohistorickou analýzou vystavených děl, ale jak je slibováno v předmluvě katalogu, toto téma i další se objeví na konferenci, která bude na výstavu navazovat.

V posledních letech přibývá výstav pokoušejících se reflektovat "služebné umění" komunistické éry, ať už z pohledu stylového (Československý socialistický realismus 1948—1958, 2002) nebo v rámci retrospektivy díla konkrétního umělce (Karel Svolinský 1896—1986, 2001). Výstava Moc obrazů, obrazy moci k tématu přistupuje více "zvnějšku", o vizuální formy propagandy se zajímá výhradně v souvislosti se snahou o pochopení dobového myšlení. Výstava potrvá do 31. března 2005.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz