Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Zlatá šedesátá

Aktuální číslo

dobré adresy

dobré adresy

  • www.chewra.com/index.asp

Nikoliv náhodou přitahují osiřelé židovské hřbitovy mizející paměť, pozornost. Se zanícením naplňuje Jaroslav Achab Haidler svůj projekt Kešet — elektronická databáze českých a moravských židovských hřbitovů, jenž je, můžeme-li se vyjadřovat takto nepietně o poposledních věcech člověka, zatím hotov jen do opulentního polosyta. I tak se zde internauti téměř zalknou informacemi "o kamenných knihovnách" a až tajnosnubně složitých rituálních předpisech souvisejících s úmrtím a pohřbem. A hřbitovní symbolika je popsána tak zasvěceně, že tvoří nezbytný úvod k celému tématu. Slibně se rozrůstá i sekce, která obsahuje pohádkové příběhy, modlitby a (chystané) výseky z agadické literatury.

  • jab.wz.cz/hrbitov/uvod.htm

Menší záběrem, ale rozhodně nikoliv kvalitou zpracování je Katalog náhrobků židovského hřbitova ve Znojmě, který David Grossmann zveřejnil jen jako součást "Příběhu Židů ve Znojmě". Ve zpřístupněné diplomové práci Obraz brněnské židovské komunity v její spolkové činnosti (náboženství, sionismus, asimilace) je pozoruhodný soupis více než stovky brněnských židovských spolků evidovaných na policejním ředitelství v letech 1867—1939. Jak to asi vypadalo v ostatních městech, jsme již teď zvědaví.

  • zidovskehrbitovy.wz.cz

Jinak, hlavně obrazově, je koncipována stránka Jitky Otlové Židovské hřbitovy v Čechách a na Moravě, která se rozhodla navštívit postupně všech (asi) 346 židovských hřbitovů a přiblížit je ve fotografiích. Se střízlivými historickými údaji a vlastními bezprostředními postřehy tvoří nezbytný pandán k Haidlerovu Kešetu. V této souvislosti stojí na závěr za zmínku přehledný rozcestník Židovské památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku (volny.cz/michba/zp.htm), kde jsou odkazy i na další jednotlivé židovské hřbitovy.

dasik@nln.cz

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz