Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Turci a Evropa

Aktuální číslo

méně výstav, více umění...

méně výstav, více umění...

  • Ztráty a nálezy

Národní knihovana ČR v Praze připravila k výroči založení Muzea osvobozeneckého boje Ukrajiny, které vzniklo před osmdesáti lety v Praze, malou výstavu, která připomíná bohaté kulturní česko-ukrajinské vztahy. Na konci 2. světové války byla během bombardování Prahy budova muzea zničena a cenné exponáty rozptýleny do různých archivů a muzeí. Výstava potrvá do 15. 10. 2005 (www.nkp.cz).

  • Architekt Ernst Wiesner

Výstava připravená Muzeem města Brna na hradě Špilberku připomíná tvorbu architekta Ernsta Wiesnera (1890—1971), který výrazně zasáhl do vývoje brněnské meziválečné architektury. Dodnes jeho práci připomíná například funkcionalitická budova někdejší Moravské banky. Výstava potrvá do 13. 11. 2005 (www.spilberk.cz).

  • To Praha ještě neviděla

Výstava reklamních plakátů ze sbírek Uměleckoprůmyslového musea v Praze je zaměřena na období let 1900—1930, kdy se Praha postupně proměňovala z provinčního města v sebevědomé moderní velkoměsto. Výstava potrvá do 8. 1. 2006 (www.obecni-dum.cz).

  • Památník písemnictví na Moravě

Začátkem července byl v části zrekonstruovaného rajhradského kláštera otevřen Památník písemnictví na Moravě, který uchová téměř 65 tisíc knih včetně nejstarších moravských tisků a řady děl moravských spisovatelů 19. a 20. století (www.muzeum brnenska.cz).

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz