Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Turci a Evropa

Aktuální číslo

Kulturní sdružení Frýdlant

Kulturní sdružení Frýdlant

Zpátky do Valdštejnových časů
Iveta COUFALOVÁ

Frýdlant je pro zájemce o historii spojen především se jménem Albrechta z Valdštejna, hudební fanoušci si nejspíš vzpomenou na letní jazzové dílny. Tyto zdánlivě nespojitelné fenomény nezastřešuje jen místo, ale i Kulturní sdružení Frýdlant, které vzniklo v roce 1992 ze Spojeného závodního klubu.

Sdružení skutečně plní tradiční roli, která se ke spolkům vázala v 19. století. Pořádá taneční kurzy, koncerty vážné i moderní hudby, zájezdy do pražských divadel. Spolupracuje i s místními ochotníky, kteří mají ve Frýdlantě rovněž dlouhou tradici. Naposledy k tomu všemu přibyla ještě čajovna.

Vedle jazzových dílen, jejichž první ročník proběhl v roce 1984, přinášejí největší ohlas slavnosti, které od roku 1994 nesou přízvisko Valdštejnské. Na počátku devadesátých let 20. století se přihlásily k tradici slavností konaných ve městě od 19. století: lidé v krojích, představení různých divadelních a pěveckých spolků, pochody za doprovodu fanfár i dětských bubeníčků a pištců. Naposledy se uskutečnily na počátku léta v roce 1934, kdy byly právě poprvé spojeny se jménem Albrechta Eusebia z Valdštejna. Tehdy totiž uplynulo tři sta let od jeho zavraždění.

...

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz