Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Turci a Evropa

Aktuální číslo

Čítárna novin a časopisů

Čítárna novin a časopisů

  • Pět nově objevených dopisů Jakuba Demla čtenářce Marii Barčákové z Třešti z roku 1907 vydal v olomoucké revui Aluze (1/2005) Petr Holman: Přítel Florian kromě svých knih a kromě daru Ducha Svatého vůbec nic nemá a já nemohu zaplatit ani 250 zl., co jsem si vypůlčil z třešťské záložny. Každodenně čekáme na peníze jak Egypťané na rozvodnění Nilu. Přesto však se netrapte, ani Vy, ani Vaši přátelé, se zaplacením věcí, které se Vám od nás posílají. Naše postavení a naši úplnou odvislost od Boha vysvětlil jsem Vám již. (toz)

  • Nové číslo časopisu Host (7/ 2005) přináší rozhovor s ředitelem Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavlem Janouškem, jehož nedávné vystoupení z Penklubu a Obce spisovatelů vyvolalo menší rozruch. Malý zájem o současnou českou literaturu vysvětluje tím, že ji nesledují snobové-pilné včeličky, které sice literatuře nemusejí rozumět, ale vždycky vědí, o čem hovořit ve společnosti, aby byl člověk "in". Ti totiž usnadňují zbytku populace orientaci v tom množství děl. (js)

  • Současné ukrajinské výtvarné umění představuje v českých poměrech ojedinělý blok textů v novém čísle časopisu Umělec (3/2005). Připravila ho nedávná posila redakce Alena Boika z Běloruska, odkud musela jako aktivistka nezávislých iniciativ před časem odejít. (mík)

  • Zářijové číslo internetového časopisu Dobrá adresa (www.dobraadresa.cz) obsahuje rozhovor s Vlastislavem Tomanem, dlouholetým šéfredaktorem legendárního časopisu ABC mladých techniků a přírodovědců. Toman letos uveřejnil v nakladatelství Ostrov vzpomínkovou knihu Můj život s ABC — Ábíčkem. (pt)

  • Nový čtvrtletník Archeologie, jehož první číslo má vyjít na začátku října, chce být populární tribunou oboru: celobarevný magazín s luxusní grafickou úpravou založenou na fotografiích, atraktivní témata & vědecký dozor; motto: Nastal čas ukázat Vám fantastický svět minulosti našich předků, po jejich stopách pátráme. (toz)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz