Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Šíření fašismu

Aktuální číslo

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

jak ukazuje příspěvek v říjnovém pokračování Historika na cestách, chronologické chápání dějin přináší nástrahy v podobě kumulování výročí s různými obsahy. Ano, řeč je o 28. říjnu. Tentokrát jsme se nezaměřili na „očekávatelné“ české, respektive československé výročí, v centru zájmu autorů tematického bloku jsou důsledky pochodu na Řím, k němuž došlo před sto lety.

Šíření ideologie fašismu nabralo posléze na obrátkách a střed Evropy v tomto ohledu nestál stranou. Naopak, v nástupnických státech habsburské monarchie získala fašistická myšlenka nejednoho příznivce.

Fašismus jako termín se ale postupně stal nálepkou, pod niž lze schovat všelicos. Asi netřeba poukazovat na aktuální (a kontinuální) výkřiky ruské propagandy, obviňující z fašismu Ukrajinu, kterou Rusko samo napadlo. Na druhou stranu, při podrobném pohledu na politickou mapu Evropy i světa je více než patrné, že fašistická ideologie na smetišti dějin nezapadla. Ostatně mnohé napoví i způsob připomínání letošního výročí pochodu na Řím v samotné Itálii. I proto je důležité o fašismu mluvit a zkoumat, jakým způsobem a proč stále dokáže oslovit tolik lidí.

Přemýšlivý podzim vám za redakci přeje

Iveta Coufalová

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz