Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: U Madridu se bojuje za Prahu!

Aktuální číslo

Jít za národní příběh…

Jít za národní příběh…

Rozhovor s britským historikem Robertem Gildeou o francouzském odboji za druhé světové války, transnacionalismu a o potřebě revize národních dějin
Rozhovor připravil a z angličtiny přeložil Zdenko Maršálek

Jak se člověk stává historikem? Existoval ve vašem případě nějaký okamžik nebo událost z dětství, které rozhodly o vaší budoucí profesní kariéře?

První, na co si vzpomínám, je, že když mi bylo sedm nebo osm let, tak jsem jako dárek dostal kupon na pět šilinků do místního knihkupectví. A vybral jsem si dvě levné knížky z populární dětské řady nakladatelství Ladybird Books – na levé straně byl vždy text, na pravé velká barevná ilustrace. První pojednávala o Alfrédovi Velikém, druhá o Vilému Dobyvateli. A to byla moje první setkání s historií. Pamatuji si také, že později mi někdo dal knihu o řeckých mýtech, ale mně se řecké mýty nelíbily a nelíbí, jelikož se mi zdají příliš abstraktní. K srdci mi více přirostl můj dětský hrdina Alfréd Veliký, který bránil Anglii před nájezdníky, nebo Robin Hood, tedy postavy, které sice nebyly přísně vzato historickými osobnostmi, ale spíše mytickými hrdiny, které však výtečným způsobem představovaly dobový historický kontext.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz