Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Jagellonci

Aktuální číslo

Krátce

Krátce

  • Unikátní první vydání Komenského spisu Schola ludus bude po omezenou dobu k vidění v Muzeu Komenského v Přerově. Při příležitosti 420. výročí narození Jana Amose Komenského, které si připomínáme v letošním roce, představí přerovské muzeum veřejnosti mimořádně vzácný přírůstek. Na sklonku loňského roku se součástí muzejní sbírky stalo unikátní první vydání Komenského spisu Škola hrou (Schola ludus seu Encyclopaedia viva) z roku 1656. Muzeum je tak vlastníkem jedniného exempláře v České republice. Starý tisk je však vzácný i v celé Evropě. Dochovaly se pouze tři další exempláře, dva v Maďarsku a jeden v Rumunsku. Komenského Schola ludus přináší dramatické zvárnění staršího spisu Brána jazyků otevřená. Komenský obě díla sepsal během svého pobytu v Uhrách pro žáky evangelického kolegia v Sárospataku. Výjimečnou možnost prohlédnout si unikátní první vydání Komenského spisu, budou mít návštěvníci přerovského zámku po omezenou dobu dvou týdnů, od 28. března do 15. dubna 2012. Poté vzácný tisk nahradí druhé amsterdamské vydání z roku 1657. Zpět do trezoru se kniha vrátí 16. května 2012, kdy výstava končí.(tv)

  • Nakladatelství Scriptorium vydalo pokračování úspešné publikace Pražský uličník – Encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství (první dva svazky vyšly v letech 1997–1998). Třetí díl vydaný letos obsahuje nově schválené názvy, prodloužení a přejmenování ulic z let 1998–2011, opravy a doplňky k předchozím dílům, rejstřík německých názvů. Obrazová dokumentace zahrnuje nejen pohledy na ulice, ale také portréty méně známých osob, historické plány a prameny. Od vydání prvních dvou dílů encyklopedie uplynulo téměř čtrnáct let, během nichž, zejména v souvislosti se stavebním vývojem, vzniklo a bylo pojmenováno více než osm set nových ulic. ­Impulzem k práci na novém svazku byl i velký zájem a odezva čtenářů. Pražský uličník je jako celek určen široké čtenářské veřejnosti a jistě poslouží jako užitečná pomůcka nejen historikům či potřebám pražských úřadů a firem, ale potěší jistě všechny, které zajímá původ různých uličních názvů či třeba jen názvu ulice, ve které bydlí. (kam)

  • Pro podporu studentské vědecké aktivity v oboru archivnictví se Česká archivní společnost rozhodla ve spolupráci s vysokoškolskými pracovišti vypsat devátý ročník studentské vědecké soutěže o cenu prof. dr. Sáši Duškové. Práce mohou do soutěže přihlásit studenti vysokých škol, zejména filozofických a pedagogických fakult, oborů archivnictví a historie. Soutěž je však otevřena pro studenty všech vysokých škol. Do soutěže mohou být přihlašovány doposud nepublikované původní studentské vědecké práce (může se jednat o práce ročníkové, seminární, bakalářské, diplomové, nebo jejich části). Témata soutěžních příspěvků jsou omezena na oblast pomocných věd historických. Minimální rozsah prací přihlašovaných do soutěže je třicet stran normované podoby. Práce musí být odevzdány nejméně ve dvou exemplářích. Soutěžní práce mohou být po dohodě vypracovány v odborných seminářích interních i externích pracovníků vysokoškolských pracovišť. Termín odevzdání prací je do 30. června 2012. Více informací na www.ces­arch.cz (mr)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz