Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Konec studené války

Aktuální číslo

Ďas doporučuje k tématu

Ďas doporučuje k tématu

Konec studené války

  • Karel Durman, Popely ještě žhavé II. Konce dobrodružství, Karolinum, Praha 2009, 580 s., 450 Kč

Druhý díl historické syntézy pojednává především o dění v globální politice s důrazem na složitou síť vztahů mezi mocnostmi Spojených států a Sovětského svazu, tentokrát od roku 1964 až do počátku devadesátých let 20. století. Pozornost je věnována klíčovým událostem druhé poloviny šedesátých let v Evropě, americké zahraniční a válečné politice v letech 1964–1975, dále vztahům USA s Latinskou Amerikou a dalšími částmi světa či celkovému vývoji levicové politiky. Kniha vrcholí procesy demokratizace evropských států v osmdesátých letech a rozpadem sovětského impéria.

  • Vilém Prečan (ed.), Ke svobodě přes Prahu. Exodus občanů NDR na podzim 1989. Sborník dokumentů, ČSDS, Praha 2009, 192 s., 200 Kč

Největší překážka v přípravě tohoto sborníku tkvěla v třicetileté ochranné lhůtě německých diplomatických dokumentů. Nakonec byly uvolněny ke studiu spisy ministerstva zahraničí SRN i bývalé NDR, jakož i spisy německých zastupitelských úřadů v zahraničí. Mimořádně rozsáhlý pramenný materiál, však otevíral možnost k realizaci tematicky daleko širšího a závažnějšího projektu: ke studiu celého komplexu vztahů mezi Spolkovou republikou a ČSSR – a také mezi NDR a Československem – v přelomovém období těchto vztahů.

  • John Lewis Gaddis, Studená válka, přeložil Dalibor Výborný, Slovart, Praha 2006, 280 s., 299 Kč

Jak se z válečných spojenců tak rychle po roce 1945 stali nepřátelé na život a na smrt, kteří rozdělili svět na dva nesmiřitelné tábory? A jak to vše najednou skončilo? Ve své knize John Lewis Gaddis vysvětluje, proč Sovětský svaz brutálně potlačil povstání ve Východním Německu, Maďarsku a Československu, jak se Kennedy a Chruščov postavili navzájem proti sobě ve věci kubánské krize, proč Nixon a Mao Ce-tung usilovali o obezřetné sblížení, a co si nakonec mysleli o své vlastní činnosti Jan Pavel II., Ronald Reagan, Margaret Thatcherová a Michail Gorbačov.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz