Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Století detektivky

Aktuální číslo

Ďas doporučuje k tématu

Ďas doporučuje k tématu

Století detektivky

Josef Škvorecký, Nápady čtenáře detektivek a jiné eseje, Ivo Železný, Praha 1998, 277 s., 179 Kč

Do svazku jsou zařazeny texty, v nichž Škvorecký od šedesátých let obhajoval, analyzoval a vykládal „okrajový“ detektivní literární žánr. Kromě monografie o vzniku, pravidlech a typologii angloamerické detektivní literatury Nápady čtenáře detektivek jsou ve svazku ještě publikovány dva z nejzávažnějších „detektivkářských“ příspěvků pocházející z pozdější doby: Objev v Čapkovi o nevysvětlitelné záhadě v povídce Šlépěj z Božích muk Karla Čapka, a Poe aneb Dobrodružství v literární vědě, o pátrání po skutečném pachateli zločinu popsaném v povídce Edgara Allana Poea Záhada Marie Rogtové.

Pavel Grym, Sherlock Holmes & ti druzí. Čtení o detektivech a detektivkách, Vyšehrad, Praha 1988, 288 s.

Ve své knize zavádí Pavel Grym čtenáře do světa slavných postav kriminálních románů a vypovídá o četných osobnostech, jak autorských, tak smyšlených, které vytvářejí tento ojedinělý, tolik přitažlivý žánr. K této tematice přistupuje jako autor vyprávějící především ze svého pohledu, nadlehčeným, publicistickým stylem. Autor pátrá i po kořenech, z nichž se vyvinula dnešní detektivka, a nachází je ve starých kramářských písních, v písních trubadúrů, řeckém dramatu, Pitavalových zápiscích a v dalších nejrůznějších pramenech.

Tomáš Horváth, Tajomstvo a vražda. Model a deji­ny detektívneho žánru, Veda, Bratislava 2011, 662 s., 18,81 €

Monografie se pohybuje na poli teorie a dějin literárních žánrů. Nabízí teoretický model detektivního žánru, načrtává dějiny detektivky i s jejími variacemi a transformacemi, ukazuje průniky detektivky s jinými žánry i destrukci žánru prostřednictvím přeměny na thriller. Podáva analytické interpretace děl významných představitelů tohoto žánru (Poe, Doyle, Christie, Ellery Queen, Gardner, Chandler aj.), ale i děl méně známých. Model a dějiny detektivního žánru zároveň tvoří jistý příklad pro všeobecnou literárněvědnou problematiku žánru.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz