Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Století detektivky

Aktuální číslo

Čítárna novin a časopisů

Čítárna novin a časopisů

  • V kulturní příloze Kavárna vedla rozhovor s polskou režisérkou Agnieszkou Hollandovou historička Pavlína Kourová (MF DNES, příloha Kavárna, 12. 11. 2011). Agnieszka Ho­llandová ve druhé polovině šedesátých let studovala na pražské FAMU, v roce 1971 byla pro svoji činnost ve studentském hnutí zatčena a šest týdnů strávila ve vazební věznici v Ruzyni. Po studiích se vrátila do Polska, avšak po vyhlášení výjimečného stavu odešla do Paříže. Její nejnovější film In Darkness (V temnotách) pojednávající o likvidaci židovského ghetta ve Lvově byl nominován na Oscara. V zajímavém rozhovoru se mimo jiné zamýšlí nad krizí hodnot, kterou nynější Evropa prochází: Krize ukázala, že dosavadní systém je neúnosný. Lidé si zvykli, že vše jde dobrým směrem a budou bohatší a bohatší, a nejsou schopni si uvědomit, že to třeba vůbec není možné. (…) Lidstvo stojí před volbou. Musí změnit způsob života. Začít ctít morální hodnoty, být humánní a zodpovědné vzhledem k budoucnosti. Jinak to může skončit velmi špatně. (eb)

  • Dvacáté výročí úmrtí Gustáva Husáka připomněl v týdeníku Respekt (č. 45/2011) Petr Třešňák. Rozsáhlý článek s názvem Prezident, který měl viset mapuje Husákovo politické působení od vstupu do komunistické strany ve třicátých letech, přes jeho působení ve funkci předsedy Sboru pověřenců, věznění v padesátých letech, jeho rehabilitaci v letech šedesátých, mocenský vzestup po sovětské okupaci až po hořký závěr jeho politické kariéry coby osamělého muže na Pražském hradě. (jde)

  • Stejnému tématu – tedy bývalému československému prezidentovi a době, kterou ztělesňoval – se v příloze Lidových novin Orientace (19. 11. 2011) věnoval i Petr Zídek. Ve stejném vydání se v rubrice Salon sešla trojice vysokoškolských pedagogů a redaktor LN, aby diskutovali nad proměnou vysokoškolských studentů od roku 1989. Sociolog Ivo Možný, biologové Jan Zrzavý a Stanislav Komárek a redaktor Petr Kamberský podrobili kritice Liessmannovu knihu Teorie nevzdělanosti a dále si vyměnili názory na zmasovění vysokoškolského studia, změny jeho zaměření i třeba na dopady vlivu nových médií na schopnost soustředění současných studentů. Diskuze, které byly tentokrát věnovány plné dvě strany, nesla příznačný titulek: Studenti hloupnou, doktoři se nedomluví a nevzdělanost světu vládne… (jde)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz