Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Éra odhalování

Aktuální číslo

Krátce

Krátce

  • Česká asociace orální historie vyhlašuje v pořadí druhý ročník soutěže o nejlepší studentskou práci v oboru oral history. Soutěž se vypisuje ve dvou kategoriích – středoškolské práce a vysokoškolské práce. K hodnocení budou přijaty práce ze školního roku 2009/2010 a 2010/2011. Uzávěrka soutěže je 17. listopadu 2011. Bližší informace o soutěži na webových stránkách www.oral­history.cz. (hla)

  • V říjnu 2011 zahájil činnost nový neziskový internetový portál PROPAMÁTKY (www.propamatky.info). Portál publikuje aktuální zprávy o zajímavých projektech obnovy historických objektů, buduje katalog prověřených odborníků věnujících se nějakým způsobem památkám (restaurátoři, řemeslníci, soudní znalci apod.) a provozuje první komplexní databázi dotací na obnovu památek v České republice. (laj)

  • V polovině září 2011 se uskutečnila v Třebíči mezinárodní konference zaměřená na mnišský řád benediktinů. Výročí 910 let od založení třebíčského kláštera vedlo k organizaci setkání s předními českými i zahraničními odborníky na středověké církevní dějiny s cílem přiblížit působení benediktinského řádu v Evropě i českých zemích. Mezi dvanácti vystoupeními se, kromě tradičněji pojatých přednášek, objevily i příspěvky, jež se vymykaly tradičnímu konferenčnímu přednesu. Jiří Hodina například část svého pojednání uvedl zpěvem ve stylu gregoriánského chorálu. K příležitosti uspořádání třebíčské konference vyšla kolektivní monografie Benediktini ve středověku, jež byla mimo jiné nominována do soutěže o nejkrásnější knihu Vysočiny.(pb)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz