Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Éra odhalování

Aktuální číslo

Ďas doporučuje k tématu

Ďas doporučuje k tématu

Era odhalování

  • Lubomír Kopeček, Éra nevinnosti. Česká politika 1989–1997, Barrister & Principal, Brno 2010, 380 s., 299 Kč

Naše země po Listopadu 1989 prožila dynamický vývoj, který radikálně změnil její tvář. Kniha nabízí ucelené zachycení této doby, jejíž někteří aktéři mnohdy utvářejí i dnešek. Čtivě psaný text je vystavěn na důkladné analýze klíčových událostí a zlomových momentů od zhroucení komunistického režimu do takzvaného „sarajevského atentátu“. Čtenář má možnost nahlédnout do nitra Občanského fóra, sledovat zrod české pravice a levice, výbušné spory kolem lustrací, ekonomické transformace, česko-slovenských vztahů, stejně jako zákulisí sestavování vlád.

  • Adéla Gjuričová – Michal Kopeček – Petr Roubal – Jiří Suk – Tomáš Zahradníček, Rozděleni minulostí. Vytváření politických identit v České republice po roce 1989, Knihovna Václava Havla, Praha 2011, 416 s., 379 Kč

Kolektivní monografie pětice historiků reflektuje krystalizaci politicko-kulturního klimatu české společnosti po roce 1989. Autoři zkoumali formování české politické kultury a politicko-kulturních identit po roce 1989 a došli k závěru, že polistopadovou politiku neštěpí v první řadě různé ideologie, nýbrž že je „rozdělena minulostí“. Mnohovrstevnatá role, již v české politice hrála a dodnes hraje reflexe minulosti je také námětem této publikace.

  • James Krapfl, Revolúcia s ľudskou tvárou. Politika, kultúra a spoločenstvo v Československu po 17. novembri 1989, Kalligram, Bratislava 2009, 304 s., 11,49 €

Kniha představuje příspěvek k veřejným debatám o podstatě a významu Sametové revoluce. Nabízí vědeckou alternativu subjektivním memoárům, které doposud v literatuře dominovaly, a stojí tak například vedle knihy Jiřího Suka Labyrintem revoluce jako nezaujatá, systematická analýza rozsáhlého souboru archivních pramenů. Přitom přivádí pozornost od politických elit k otázkám politické kultury a občanské angažovanosti v událostech, které stály u počátku soudobé slovenské a české demokracie.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz