Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Ve jménu přímé akce

Aktuální číslo

Krátce

Krátce

  • Ve dnech 13. a 14. května 2010 se v Lounech uskutečnila dvoudenní konference Poohří (Sídla – Správa – Společnost). První ročník si dal za úkol vymezit pojem Poohří a nastínit jeho bohatou historii od archeologie až po současnost. Na konferenci vystoupily dvě desítky přednášejících jak z řad regionálních historiků, tak z Filozofické fakulty UK, Národního technického muzea, ČVUT nebo Filozofické fakulty UP v Olomouci. Z příspěvků, které zaujaly početné posluchače jmenujme například přednášku o osobě Benedikta Rieda nebo příspěvek o starých tiscích uložených v klášterní knihovně v Dolním Ročově. Poutavá byla též sumarizace poznatků v přednášce Vitráže v severozápadních Čechách. První ročník se opravdu vydařil a doufejme, že zde v budoucnu vznikne tradice v pořádání konferencí. Připravuje se také vydání sborníku, podrobnosti o konferenci a dalších aktivitách sdružení naleznete na www.poohri.org. (jf)

  • Pro letošní turistickou sezonu v chropyňském zámku připravilo Muzeum Kroměřížska v Kroměříži rozsáhlou výstavu s názvem Soumrak zemské hotovosti – Výzbroj a výstroj žoldnéřských vojsk v 16. a 17. století. Výstava zahájená 1. června 2010, jejímž těžištěm je plátová zbroj doplněná o chladné a palné zbraně, tak pomůže návštěvníkům vytvořit si ucelenější představu o zbraních a zbroji tohoto období. Součástí výstavy je také volná instalace žoldnéřské zbrojnice a jezdce v brnění na replice koně. Pro milovníky militarií se naskýtá mimo tuto výstavu i další zážitek – stálá expozice v Rytířském sále – kolekce chladných a palných zbraní a plátové zbroje (brnění) mušketýrského a dragounského pluku z období třicetileté války doplněná kořistí císaře Leopolda I. z boje proti Turkům, včetně selských zbraní. Výstava potrvá do konce prázdnin. (mm)

  • Z příslušníků československých vojenských jednotek v zahraničí za druhé světové války se dnešních dnů dožila jen hrstka, péče o jejich odkaz je však stále živá. Na přelomu května a června navštívily místa bojů ve Flandrech a Artois dvě delegace Československé obce legionářské, liberecká pod vedením válečného veterána Stanislava Hněličky a z pražského ústředí v čele s tajemníkem ČsOL Emilem Cigánikem. Pietními akty připomněly úlohu Čechoslováků při bojích o přístav Dunkerque a památku legionářů slavné „roty Nazdar“, padlých v roce 1915, ale i všech spojeneckých vojáků, kteří zahynuli v obou světových válkách. Československá obec legionářská tak i přes generační výměnu svého členstva zachovává své původní tradice. (zmar)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz