Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Nezávislost Latinské Ameriky

Aktuální číslo

čítárna novin a časopisů

čítárna novin a časopisů

  • Katastrofální zemětřesení na Haiti obrátilo pozornost na tuto část světa nejen z řad záchranářů a neziskových organizací, ale také lidí, kteří doposud o této končině příliš nevěděli, na rozdíl od Markéty Křížové, amerikanistky, která je autorkou jediných českých dějin Haiti. Rozhovor s ní pod názvem „Protektorát na Haiti? Haiťané budou proti“ o nedůvěře Haiťanů vůči světu, ale také o vystřízlivění ze snu o Indiánech, českém podílu na otroctví a o tom, proč jsou poučení z historie málo platná, přinesla Orientace LN (30. 1. 2010).

  • Nedlouho po oslavách dvacátého výročí 17. listopadu 1989 a krátce před výběrem nového šéfa Ústavu pro studium totalitních režimů připravil týdeník Respekt (5/2010) rozhovor s historikem Jiřím Sukem, autorem knihy Labyrintem revoluce. "Rekapitulace" uplynulých dvou desetiletí z pohledu historika s názvem „Hon na agenty byl omyl“ naznačuje nejen směr vývoje pokusu o dekomunizaci...

  • Severská mytologie a její bohové jakožto "obchodní značky" v dnešním marketingovém světě stojí pod drobnohledem přílohy Natur und Wissenschaft celoněmeckého listu Frankfurter Allgemeine Zeitung (34/2010, 10. 2. 2010). Na stejném místě se také rozvíjí debata o problematice digitalizace duchovních věd — čili budeme si třeba Diltheyho "vygooglovávat"? (ivc)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz