Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Londýnské 20. století

Aktuální číslo

Ďas doporučuje k tématu

Ďas doporučuje k tématu

  • Peter Ackroyd, Londýn: biografie, přeložila Milena Nyklová-Veselá, BB art, Praha 2002, 728 s., 590Kč Nejedná se o další dějiny Londýna, ale jeho biografii, v níž je propojena minulost, ztrácející se v mlhách a dohadech, s přítomností. Nejenže tak Ackroyd zároveň prochází různými časovými vrstvami, ale snaží se objevit ten pravý Londýn, který je tak rozmanitý a neuchopitelný, a přece v něm zjišťuje něco, co je snad neviditelné, ale trvale zabudované do jeho charakteru. Je to svět sám pro sebe, který má vlastní zákony a podoby, a ty se promítají do hlíny, do kamene, do staveb, do řeky, do vnější podoby města, do všech kronik, dekretů, básní, příběhů...

  • Ladislav Nagy, Londýn stejný a jiný, Arbor Vitae, Praha 2006, 84 s., 185Kč Kniha předkládá čtenáři několik esejů, které se věnují výraznému fenoménu britské prózy posledních let: knihám zachycujícím proměny Londýna. Některé z těchto románů nabízejí čtenáři mystifikační historii, jiné se vracejí do 19. století, které – jak se ukazuje – má k přítomnosti mnohem blíže, než jsme chtěli věřit, a ještě jiné zachycují Londýn v jeho multikulturní podobě, jíž se ostatně tak rád pyšní. Mezi autory, kterým se eseje v knize věnují, najde čtenář i u nás známé osobnosti, jako jsou Peter Ackroyd, Martin Amis, Alan Moore, Zadie Smithová či Graham Swift.

  • Stephen Inwood, Historie Londýna, přeložil Miloš Calda, BB art, Praha 2003, 990 s., 690Kč Inwoodova historická práce má široký záběr. Její autor se neomezuje jen na politické a ekonomické faktory, ale ve své živě napsané práci přibližuje i lidský rozměr dějin Londýna, jeho sociální a etnickou různorodost. Nezapomíná ani na minulé a současné problémy. Po Inwoodově Historii Londýna jistě sáhnou i zvídavější návštěvníci britské metropole, kteří by chtěli hlouběji pochopit její jedinečný charakter. Autor sleduje jedinečný rozmach metropole, odhaluje historické vrstvy, které jsou v urbanistickém rozvržení Londýna i v mnoha jeho památkách dosud patrné.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz