Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Londýnské 20. století

Aktuální číslo

Čítárna novin a časopisů

Čítárna novin a časopisů

  • Kniha americké historičky Mary Heimannové Czechoslovakia. The State That Failed (Československo: stát, který selhal) vzbudila pozornost nejen anglofonní historické obce. Recenzi Milana Ducháčka si můžete ostatně přečíst na straně 7. Pro týdeník Respekt (2/2010) knihu recenzoval David Vaughan a jeho dojem z knihy je nanejvýš rozporuplný. Přirovnává knihu k výpovědi žalobce, který se rozhodl, že prokáže Československu vinu za vlastní existenci. I když přiznává Heimannové několik zajímavých vhledů do československých dějin, její názor na existenci Československa, který je explicitně obsažen již v názvu knihy, považuje za záhadu. (jde)

  • V loňském roce vznikl na FF UK nový časopis. Dvacáté století — The Twentieth Century se zrodilo z obdobně zaměřené ročenky, kterou Ústav světových dějin vydával od roku 2005. Dvojjazyčnost názvu nového periodika vychází z toho, že jedno číslo bude v českém (liché "jarní") a druhé (sudé "podzimní") v anglickém jazyce. Na vydávání tohoto sborníku studií se podílejí i další katedry (Středisko iberoamerických studií, Ústav Dálného východu, Ústav slavistických a východoevropských studií aj.), autoři příspěvků jsou interními členy ústavů, ale i začínajícími doktorandy a diplomanty. (ivc)

  • Časopis Cinepur (č. 66, 11—12 2009) přináší mj. glosu věnovanou DVD edici budovatelských filmů, které pod názvem Filmy patří lidu vydávají Levné knihy ve spolupráci s NFA a Producentským centrem F. Rychtaříka. Lucie Česálková shrnuje mediální ohlas vydání prozatím dvou filmových děl — Botostroje a Rudé záře nad Kladnem. Autorka poukazuje na fakt, že již v době vzniku oněch děl bylo jejich přijetí kritikou rozporuplné, protože principy socialistického realismu nebyly interpretovány zcela jednoznačně. (jde)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz