Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Za naši i vaši svobodu

Aktuální číslo

"Vyšel jsem z vězení do jiného Polska"

"Vyšel jsem z vězení do jiného Polska"

Rozhovor se Zofjou a Zbigniewem Romaszewskými o dělnických protestech, Výboru na obranu dělníků a vzniku Solidarity
Petruška Šustrová

Patříte k lidem, kteří usilovali o svobodné Polsko bez komunismu a sovětského poddanství. Vaše jména jsou spjata s pojmem Intervenční úřad. Co to bylo?

Zbigniew: Začalo to v roce 1976, kdy proběhly stávky v Radomi a v URSUSu (továrna na traktory – pozn. red.), které byly násilně zpacifikovány a my jsme se do pomoci pronásledovaným zapojili na podzim 1976. Zofja: Na začátku září, ještě před založením KORu (Komitet Obrony Robotników – Výbor na obranu dělníků). Zbigniew: Ano, ještě před vznikem KORu, já jsem potom dál hodně jezdil, zatímco Zoša řídila lidi. Kolem nás vznikla radomská skupina, bylo to přes dvacet lidí, spíše do třiceti.

...

Zbigniew ROMASZEWSKI (nar. 1940), polský fyzik a politik, přední aktivista polské protikomunistické opozice, od listopadu 2007 vicemaršálek Senátu Polské republiky. Jako čtyřleté dítě byl spolu s matkou po porážce Varšavského povstání deportován do koncentračního tábora Groß-Rosen, jeho otec byl nacisty zavražděn. Po absolutoriu Fakulty fyziky na Varšavské univerzitě (1964) působil ve Fyzikálním ústavu, kde v roce 1980 získal doktorát. Aktivit proti komunistickému režimu v Polsku se účastnil již od roku 1967, kdy sbíral podpisy pod petici akademických pracovníků na podporu Adama Michnika, později se účastnil práce Výboru na obranu dělníků (KOR) a Nezávislého odborového svazu Solidarita. Na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let stál též u zrodu Helsinské komise v Polsku, která monitorovala porušování lidských práv. V době stanného práva organizoval vysílání podzemního Rádia Solidarita, v letech 1982–1984 byl vězněn. V roce 1989 byl zvolen do obnovené druhé komory polského parlamentu, kde zasedá jako jediný senátor nepřetržitě již sedmé volební období. Jeho manželka Irena Zofja (nar. 1940) vystudovala fyziku a taktéž se podílela na opozičních aktivitách, včetně vysílání Rádia Solidarita, za což byla odsouzena ke třem letům vězení. Nedávno ji strana Právo a spravedlnost nominovala na úřad veřejného ochránce lidských práv.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz