Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Za naši i vaši svobodu

Aktuální číslo

Ďas doporučuje k tématu

Ďas doporučuje k tématu

Za naši i vaši svobodu

  • Agnieszka Dębska, Karnawał z wyrokiem. Solidarność 1980–81, KARTA a Historické mu­zeum ve Varšavě, Varšava 2005, 248 s., 65 złotých Obrazová publikace přibližuje pomocí desítek dobových fotografií, reprintů dokumentů, samizdatových plakátů, kreseb či nápisů dramatické události, které v Polsku vedly bezprostředně ke vzniku Nezávislého odborového svazu Solidarita v srpnu 1980. Zachycuje též následující období relativní svobody, jež bylo ukončeno 13. prosince 1981 vyhlášením výjimečného stavu.

  • Andrzej Paczkowski, Půlstoletí dějin Polska 1939–1989, přeložila Petruška Šustrová, Academia, Praha 2000, 381 s., cena neuvedena Publikace významného současného polského historika zachycuje srozumitelnou formou dějiny Polska od vypuknutí druhé světové války až do pádu komunistického režimu. Autor se věnuje nejen dějinám politickým, ale i hospodářským a kulturním a jeho kniha je tak právem považována za jednu z nejlepších prací o dějinách Polska pod nacistickou a komunistickou nadvládou.

  • Norman Davies, Polsko. Dějiny národa ve středu Evropy, přeložili Miroslava a Aleš Valentovi, Prostor, Praha 2003, 481 s., 499 Kč Objemná kniha známého (a v Polsku velice oblíbeného) britského historika není klasickou syntézou, nýbrž publikací, která formou esejisticky psaných kapitol nabízí průhled jednotlivými fenomény polské historie, jako jsou porážky, deziluze či „dědictví duchovní moci“. Autorova oscilace mezi jednotlivými historickými etapami se dosti vzpírá školní představě chronologického dějepisu, o polských dějinách však vypovídá daleko více nežli holá faktografie.

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz