Dějiny a současnost

Rychlé odkazy

téma: Ženy spisovatelky

Aktuální číslo

Krátce...

Krátce...

  • V článku Miloše Solaře Místo archivu restaurace v DaS 7/2009 se objevila mylná informace ohledně zpřístupnění pražského Valdštejnského paláce. Tato památka, respektive její historické prostory, nejsou pro veřejnost otevřeny pouze ve vybrané státní svátky, ale jak nás upozornil tiskový tajemník Kanceláře Senátu Petr Kostka, palác je možné navštívit každou sobotu a neděli od 9 do 17 hodin. Pro skupiny lze navíc zajistit komentované prohlídky i během týdne. Návštěvníci Senátu neplatí žádné vstupné. Více informací na www.senat.cz. Za chybnou informaci v článku Miloše Solaře se omlouváme. (eb)

  • Mezinárodní kolokvium Postavení hospodářských dějin na vysokých školách, které se konalo na konci června na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze otevřelo dveře diskusi, která byla již dlouho na spadnutí: Jaký je vztah mezi ekonomií, historií a hospodářskými dějinami? A co jsou to vlastně hospodářské dějiny? Tyto zdánlivě jednoduché a jasné otázky rozpoutaly debatu, jež se z argumentace kruhem rozšířila v debatu mezi stoupenci různých ekonomických a historických směrů, badatelských přístupů a teorií. A tak doufejme, že toto byl jen "první díl" dlouhého diskusního seriálu (nejen) v historické praxi, který tu tolik chybí... Texty příspěvků vyjdou ve sborníku. (ivc)

  • Uplynulo 55 let ode dne, kdy se začalo s objevováním velkomoravských Mikulčic pro vědu i veřejnost. Archeologický ústav AV ČR v Brně proto připravil k uvedenému výročí publikační materiály, přednášky a další akce (např. 26.—27. 9. otev ření archeologického pracoviště v Mikulčicích veřejnosti). Další informace na www.mikulcice-valy.cz. (ivc)

Kontakt

Dějiny a současnost

Náprstkova 272/10
110 00 Praha 1

Kontakty

E-mail
das@nln.cz

Návštěva redakce

po dohodě
das@nln.cz